Mój królik ma troche dłuższą sierść i nad ogonkiem tworzy sie taka spódniczka i kołtun
Kołtuny się wycina, nie ma co stresować zwierzaka czy zadawać ból rozczesywaniem. Polecam też profilaktyczne skracanie kłaczków, jeśli rosną dłuższe w okolicy pupy, nożyczkami.
Poza tym jest niedotykalski pod względem czesania
Królika trzeba oswajać z czynnościami pielęgnacyjnymi - każdymi, czy to obcinanie ząbków, czy zaglądanie do kieszonek koło odbytu, czy czesanie. Nie zostawiać tego na ostatni moment, gdy zabieg będzie już nie przyjemny (bo np. są już kołtuny). Czesanie musi się dobrze kojarzyć - podobnie jak akcesoria do niego. Dlatego warto najpierw wprowadzić skojarzenie szczotki (grzebienia czy czym planujesz czesać) ze smakołykiem. Potem wprowadzać przejechanie szczotką w czasie głaskania. Następnie nasilać częstość szczotkowań względem głasków.
ą w sprzedaży szczotki takie z delikatnymi drucikami zakończone plastikowymi kulkami ,czy się sprawdzają w czesaniu ,czy lepiej kupić coś innego ?
Różne są narzędzia do czesania, różne też upodobania królicze i różne rodzaje futra.
Do rozczesywania dłuższej sierści dobry jest grzebień o zaokrąglonych zębach. Do wyczesywania krótkiego futra w czasie linienia szczotki typu zgrzebło, do dłuższego i średniego lepsze są druciane, choć zgrzebło też daje radę. Do codziennej pielęgnacji może być szczotka z włosia.
Szczotki druciane mogą przy zbyt dużym nacisku sprawiać ból, dlatego wart się zastanowić nad taką zakończoną kuleczkami - tylko kuleczki w kiepskiej jakości szczotce mogą zaraz poodpadać
Niektórzy polecają także furminator, ja do nich nie należę. Przy czym o prawidłowym stosowaniu furminatora trzeba poczytać, żeby sobie zwierzęcia nie ogolić
Ja mam w domu cały zestaw szczotek i z własnego doświadczenia mogę powiedzieć jw. oraz że nie warto kupować zbyt dużej szczotki dla króliczka - owszem, małą się człowiek naczesze, ale dużą nie wymanewruje tak, żeby dla zwierzęcia nie było to nieprzyjemne. Żaden z moich królików ani tymczasów nie miał nic przeciwko czesaniu gumowym zgrzebłem, a wyczesuje dobrze i zwilżone sprawia, że się kłaki nie unoszą.