Czy Bursztynek był badany na e.cuniculi?E.cuniculi jest powodem nr 1 zmian w oczach typu katarakta,ropnie.Ja straciłam królika,bo wet nawet nie pomyślał o e.cuniculi,wykazała to dopiero sekcja zwłok,a leczenie polegało na podawaniu penicyliny w zastrzykach i maści z antybiotykiem do oczu,ale nic nie dawało-najpierw jedno oko,potem zmiany objęly drugie,potem już ratowali go inni lekarze-musiał miec usunięte oko z ropniem,ale było za pózno.
Ja nie zamierzam cię straszyć-ani ciebie,ani nikogo innego,ale zachęcam do badań,obserwacji,czy królik nie wykazuje objawów e.cuniculi.
Teraz przebadałam moje króle w ramach badań,prowadzonych przez doktora Ziętka,bo Leon miał ciągłe uszkodzenia rogówki-wykrywane jeszcze zanim zaczęły być widoczne gołym okiem,ale poszerzające się stopniowo,co wykazały testy.Wynik badań-e.cuniculi obecne w moczu.Moje są już po leczeniu,czekamy na wyniki.
Dodam,że moje mają ok.13-tu miesięcy.
E. cuniculi w twoim przypadku nie musi być powodem zmian w oczkach,ale myślę,że należy też taką ewentualność wziąć pod uwagę.A zauważyłaś u króliczka inne objawy,np.częstsze oddawanie moczu,dziwne zachowania,częstsze drapanie się w ucho,przechylanie głowy?