andy_wawa - dzięki za odpowiedź U mnie to chyba najprędzej zda egzamin jednak druga osoba do pomocy. No nic, będziemy walczyli z tą małą złośnicą
inaczej .... niekoniecznie zlosnica, moze byc nieprzyzwyczajona lub moze ja to bolec, lub jest to nowe doswiadczenie .... i to powinna byc reakcja obronna organizmu
czyli normalna, jeden krolik sie bedzie napinal bardziej a drugi mniej, jeden od polozenia na kolanach zasnie po chwili czochrania (och kubus kubus) a drugi bedzie sie ukladal we wszystkie litery alfabetu (tzn tak sie bedzie wywijal na boki) najpierw, a potem jak zrozumie ile glaskania na tym zyska to sam bedzie przychodzil i chcial wiecej i wiecej
problem z druga osoba jest taki ze jest nie zna tego krolika, i krolik nie zna jego (tego czlowieka) zapachu to
a. moze sie wyrywac
b. moze sie wyrywac w nieprzwidywalny sposob tj ja mialem juz nieraz i wtedy bardzo trudno jest zwierze utrzymac
moja rada to trzymac krolika nisko nad ziemia na kolanach, nawet jesli druga osoba, bo jak sie bedzie wyrywal i sie wyrwie to przy upadku jesli nie uda sie go utrzymac nic sobie nie zrobi
trzymajac go powierzchnia tez nie moze byc zbyt twarda bo zwierze sie zbyt pewnie bedzie czulo go zrobienia naglej przewrotki i wlasnie taka nawierchnia bedzie podbudowywala jego chec ucieczki, plus nieznajoma osoba ... dodatkowy stres.... stad kolana+miekki recznik, wtedy nikogo wiecej nie trzeba
i zapomnialem o jeszcze jednym, jak krolik sie stresuja lezac na plecach to widac po trzecim oku, oddechu ze jest szybki i plytki ... i po napietych miesniach nog
i jest jeszcze jeden sposob .... masaz przednich stop od dolu, i calych przednich lapek ktore wypina .... wtedy czesto (ale nie zawsze) widac ze napiecie spada i krolik sie uspokaja .... jak sie bedzie relaksowal to bedzie latwiej zabiegi przeprowadzac
a jak lezy miedzy kolanamia, mozna mu pozwolic na to zeby jego cialo nie bylo do konca do poziomie a glowa lekko do tylu byla odchylona i nie dolu opadala :-) lekko ale nie wisial glowa w dol, choc moj jak zasypial to czulem go glowa mu do tylu opada ... tak samo bylo podcza czochrania jak lezal na rece przy ogladaniu nudnych filmow .... zawsze odplywal po 15-30minutach