czy 12 godzin przed zabiegiem mam podawać samo siano?
niekoniecznie 12 godzin, po prostu dzień przed zabiegiem niech to będzie lekka kolacja, a w dniu samego zabiegu siano, ale mogą być też suszone zioła, generalnie nic ciężkostrawnego.
Czy po zabiegu trzeba podawać jakieś leki, jak tak to jakie i w jakich okolicznościach?
o lekach na pewno powie Ci wet, niektórzy dają jakieś zastrzyki (moja miała 3 dni przeciwbólowych i 5 dni jakiegoś antybiotyku). warto podawać probiotyk (np. Lakcid) - jedna ampułka dziennie. jeśli 24 godziny po operacji nadal nie ma bobków, to trzeba się kontaktować z wetem i wtedy on ustala ewentualne leki.
Czy trzeba czymś przemywać ranę?
jeśli się ładnie goi, to nie. jeśli coś z raną jest nie tak, to do weta, sama się tym nie zajmuj.
Konieczny jest kaftanik? (jest to samiczka)
najczęściej się zakłada, ale koniec końców większość osób i tak zdejmuje, bo są strasznie niewygodne. mój królik miał na przykład problemy z wypróżnianiem się, bo ciągle przesuwał kaftanik i próbował z niego 'wyjść'. jeśli ma być bez kaftanika, to musisz bez przerwy pilnować, czy nie grzebie przy szwach, bo będzie trzeba ponownie zszywać. ja to rozwiązałam tak, ze zakładałam kaftanik na jakieś 2-3 godziny w nocy, żeby się przespać, a tak to jakieś 3 dni przy niej siedziałam.
Jakie badania trzeba wykonać przed zabiegiem?
jeśli wet jakieś zleci, to te trzeba wykonać, ale jeśli królik jest młody i zdrowy, to nie trzeba (ale to ocenia wet).