Jeszcze jedno wypierz łóżko płynem do tapicerek samochodowych ( bo maja silniejszy zapach)
Łóżko najlepiej pozbawić zapachu - pościeli, wtedy kusi mniej, można też zastosować zagrodę jako odgrodzenie łożka. A takie już osikane lepiej umyć środkiem likwidującym zapach moczu, a nie maskującym. Ja polecam Biodor Animal - biologiczny środek rozkładający mocz, podobno dobry jest też Urine Off.
A co do Abi i zachowań panien - to zupełna norma - nowe miejsce, intruz = znaczenie terenu, agresja i wyżywanie się na człowieku. Marta, na przyszłość zmieniaj odzież (choćby bluzę jakąś narzuć na siebie jak idziesz do intruza) i myj ręce mydełkiem neutralizującym zapach - wtedy Twój stwór mniej się będzie stresował.
Ktoś chyba pisał ze posypuje sianko siemieniem lnu. Czy to rodzaj profilaktyki? Moje uszaki są zdrowiutkie ale jeśli to ma plusy to zastosuje im. Bo wiem że siemie parzy sie przy wzdęciach.
Siemię zawiera kwasy Omega 3 - dobroczynnie wpływające na organizm - najlepszym jego źródłem jest właśnie siemię, bo orzechy są mocno kaloryczne, a ryby
Ludzie też potrzebują równowagi między Omega 3 a Omega 6 - więc możecie razem z królikami szamać siemię
. Królikowi o wadze do 2 kg powinno się podawać codziennie 1 łyżeczkę do herbaty całych nasion.
Przy wzdęciach chodzi o śluz z nasion - pektyny - poślizg i działanie osłonowe na przewód pokarmowy - do tego najlepiej użyć mielonego, odtłuszczonego lnu (który już jest ubogi w Omega 3), zalać wrzątkiem, żeby się nie wytworzyły glikozydy cyjanogenne i wtedy można podać więcej jak łyżeczkę.