Witam, mam pytania odnośnie żywienia młodego króliczka, nie chciałam zakładać nowego wątku, mam nadzieję, że ktoś mi odpowie
Mam króliczka, prawdopodobnie w wieku około 5 miesięcy. Czytałam odnośnie diety takiego malucha, aby: miał dostęp do granulatu cały czas oraz aby wprowadzać mu warzywa i świeże zieleninki powoli (1-3 na tydzień i tylko jedno na raz). Króliczek karmiony jest karmą Versele -Laga Complet Cuni Junior, wprowadzam mu sałatę rzymską, liście rzodkiewki, pietruszkę - nać i korzeń, koperek, marchewkę, spróbował również banana i pomarańcza.
Jego dieta wygląda tak: rano granulat ok 25g (taka mała garsteczka), potem pół sałaty rzymskiej mini + coś z listy wyżej oraz łyżka ziół podstawowych dla królika. potem jeszcze raz to samo i na wieczór druga taka sama porcja granulatu.
Króliczek nie ma dostępu do granulatu cały czas, bo wydaje mi się, że w ciągu dwóch tygodni przytył znacząco, no i żarłok z niego straszny, bo ciągle by jadł ile bym mu nie dała.
Zważyłam go orientacyjnie w pierwszy dzień wagą kuchenną, to ważył około 950g, a po dwóch tygodniach 1250g. Czy to wgl możliwe?
Czy możecie doradzić, czy taka dieta jest odpowiednia, czy zmienić coś?
Pozdrawiam