mam jeszcze pytanie czy wedlug wagi mozna sprawdzic ile okolo ma malenstwo wieku ? pytam bo jak kupilam malucha to ta osoba powinformowala mnie ze ma 4 tyg w dniu dzisijeszym jak chcialam sie dowiedziec czy ma jakas karte urodzenia swiadectwo czy byl szczepiony itp dowiedzialam sie ze zadnych kart nie ma bo nie stosuja tego i ze maluch ma 6 tyg dziwnie szybko w ciagu jednej doby urusł o 2 tyg :-/ maluszek na moje oko jest malusi bo miesci sie na dloni i jest bardzo leciutki
urósł, bo jak zaczęły się problemy, to "hodowca" chroni swój tyłek - maluch powinien być do 6-go tygodnia z matką. A tak szczerze, to on tego Alexa na pewno nie jadł zbyt dużo, bo maluchy najwcześniej w 3 tyg zaczynają!! jeść to, co matka.
Jego układ pokarmowy po prostu nie jest przyzwyczajony do takiego pokarmu, a jest głodny.
Proszę, zrób, jak mówiłam z tym mlekiem - masz w domu zwierzę porównywalne do szczenięcia - trzeba mu podać odpowiednie jedzenie. Kup kozie mleko, lekko podgrzej. Do 1/2 szklanki mleka dodaj trochę żółtka 0,5ml i parę kropel oleju lnianego. Podawaj do picia razem z probiotykiem - i polecam coś lepszego, jak Lakcid (najuboższy z probiotyków na rynku), np. Mulitlac - probiotyk dla ludzi, z bakteriami kwasu mlekowego, nie sam prebiotyk! Probiotyku tak nasyp do strzykawki (otwórz kapsułkę i na ostrzy noża wyjmij trochę proszku), wsadź tłoczek, nabierz mleczka i po 1ml -2 karm małego. Możesz też kupić mleko dla kociąt i zamiast koziego podawać, ale nie wszędzie jest dostępne, a Ty musisz karmić już.
I skontaktuj się z użytkownikiem Zgaga - ona ma doświadczenie w ratowaniu króliczątek, ja odchowałam tylko 1 miot.
A wieku po wadze nie da się za bardzo określić, bo zależy on od "rasy" króliczka. Prędzej się określi po wyglądzie, ale np. karzełki zawsze mają taki dziecinny pyszczek.