Autor Wątek: Przygarnę młodego króliczka/króliczkę  (Przeczytany 45424 razy)

Śledziu69

• Gość
Przygarnę młodego króliczka/króliczkę
« Odpowiedź #100 dnia: Sierpień 12, 2008, 08:32:54 am »
Dzięki :* mam nadzieję, że będzie dobrze. Jak mama przyjdzie z pracy, to z nią pogadam - trzymajcie kciuki! ;)

:jupi Znalazłam starą gumową podkładkę na biurko! Jak myślicie, byłoby dobre?

[ Dodano: Wto Sie 12, 2008 9:05 am ]
Ech.. mierzyłam, mierzyłam i ten kojec za 99 zł, 5-elementowy nie zmieści się :( Więc pozostaje tylko ten pierwszy kojec, 4-elementowy albo jakaś nieproporcjonalna klatka... Chociaż, powiem szczerze, wolałabym kojec... :(

Offline aga.s

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:14:27 am »
http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/klatka_dla_gryzoni/kojec_gryzoni/metalowy/32927
http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/klatka_dla_gryzoni/kojec_gryzoni/metalowy/32928
Znalazlam Ci jeszcze 2 mozliwosci odnosnie kojca
Ja osobiscie mam ten drugi 6-elementowy, troche inaczej wyglada, bo mozna zmienic kształt kojca i dopasować sobie do miejsca albo zmontować z 5 lub 4 ścianek a reszte zostawić awaryjnie jakby sie cokolwiek zmienilo potem w ustawieniu pokoju
U mnie wygląda tak
http://forum.kroliki.net/topics25/2959,15.htm

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:17:34 am »
aga.s - bardzo dziękuję :* mi chyba też będzie bardziej odpowiadał ten drugi kojec ;)  no i w końcu jakieś wymiary odpowiednie dla mnie :DD naprawdę, wielkie dzięki :przytul

Offline aga.s

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:21:05 am »
Nie ma za co :przytul , ale uważaj bo moja gwiazda jakimś cudem wyskakiwała z niego i musiałam wykombinować kawałe firanki na góre, dobrze umocowanej

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:36:42 am »
Gadałam teraz z mamą przez telefon i powiedziałam jej o tym kojcu... Ale mam powiedziała, że nie zgadza się na coś takiego bez spodu, bo np. jak tam mu sianko, to wszystko wysypie, a jak wodę, to się wyleje, itp.... Jak Wy rozwiązujecie właśnie problem czystości w kojcu?

Nuna

• Gość
« Odpowiedź #105 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:42:23 am »
Pasnik mozesz powiesic nad kuweta, woda moze byc w poidelku, nie wyleje sie, reszte trzeba regularnie zamiatac :)

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:47:18 am »
Dzięki ;) mamy tylko złe wspomnienia z poidełkami, bo poidełko mojej świnki morskiej jest jakieś nieszczelne. Po prostu przy każdym ruchu woda wylewa się z niego. Czytałam, że najlepsze są poidełka Ferplastu, to prawda?

Offline aga.s

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:47:49 am »
Tośka ma dywaniki, ktore codziennie albo odkurzam, albo zamiatam po nocy,a wode ma w poidełku. Co do spodu, to moze faktycznie, ustaw kojec a na spod kawalek linoleum i ładnie dociąć pod kształt kojca i na to dywanik? Nie są drogie ja w leroyu płacilam jakieś 14-16 zł

Kumor44

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:56:15 am »
Ja napewno bede trzymal kciuki!!:D:D xD no to tak jezeli mama sie nie zgadza na kojec a klatka tobie raczej nie pasuje no to moze to nie wiem jak to w realu wyglada ale ma spod i mozesz jeszcze na ten spod wylazyc cos miekkiego  male ale przynajmiej mama sie nie bedzie klucic ale to jest tez w stylu klatki bardziej a sama zobacz:)
http://allegro.pl/item409369334_kojec_klatka_dla_psa_kota_.html
Pozdrawiam :DD  :bukiet

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:56:32 am »
No nie wiem, czy to z dywanikiem wypali... Moja mama cały czas jest za klatką... Tłumaczę jej, że w kojcu będzie miał więcej przestrzeni niż w klatce, ale mama cały czas twierdzi, że będzie tam strasznie brudno i w ogóle... Fakt, może codzienne sprzątanie nie należy do moich ukochanych obowiązków, no ale co dwa, trzy dni obmieść wokół klatki, to chyba dam radę ;) Dobrym rozwiązaniem na pewno byłby kojec, a w nim klatka - tam by było sianko, jedzenie, picie i poza kojcem byłoby czyściej. Ale niestety, przynajmniej na razie, nie mamy aż takich zasobów finansowych, żeby kupować i klatkę i kojec... Już zgodziłabym się na samą klatkę, gdybym miała chociaż miejsce na setkę... Ale na razie mam tylko na 80-tkę... Już sama nie wiem, co ja mam robić... Najgorsze jest to, że boję się, że zanim wszystko ustalimy Dukata adoptuje ktoś inny... ;(

[ Dodano: Wto Sie 12, 2008 10:58 am ]
Kumor44 - Wiem, tez o tym myślałam. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć takich pasujących wymiarów. No chyba, że to co ty podałeś, jak myślicie, wielkość będzie dobra?

Kumor44

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Sierpień 12, 2008, 11:11:12 am »
no to jest 80 tylko szerokosc ma 54 a wysokosc 60 i to bardziej klatka. Ale kojec i tak by był najlepszy no ale przecierz "rodzice maja zawsze racje" :zdenerwowany  :zdenerwowany  :zdenerwowany  :zdenerwowany

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
« Odpowiedź #111 dnia: Sierpień 12, 2008, 11:14:53 am »
Cytat: "Śledziu69"
może codzienne sprzątanie nie należy do moich ukochanych obowiązków, no ale co dwa, trzy dni obmieść wokół klatki, to chyba dam radę

Obawiam się, że codzienne sprzątanie będziesz musiała pokochać. Zdarzają się króliki-czyściochy, ale zdarzają się i brudaski. Trzeba się z tym liczyć. Na spód kojca można położyć naprawdę cokolwiek, jeśli na przykład przykryje się to z wierzchu takim nieprzemakalnym ochraniaczem jak na materac. Ale mimo to trzeba będzie sprzątać i prać takie ochraniacze.
Z tego co wiem, Dukacik jest młodym królisiem, a więc po pierwsze weźcie pod uwagę, że jego zachowanie zmieni się w okresie dojrzewania, a po drugie sama zmiana miejsca zamieszkania może na niego podziałać na różne sposoby.
Acha, Śledziu, nie wystarczy "obmieść wokół klatki" :>
PS
Nie demonizowałabym tak tej klatki. Jeśli króliś się przyzwyczai, zostanie wykastrowany, to i tak destrukcyjne zapędy (jeśli takie ma) mu się zmniejszą, więc jeżeli dasz radę zabezpieczyć pokój, to mógłby latać luzem (co będzie lepsze od najbardziej wypasionej zagrody ;) ).
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Sierpień 12, 2008, 11:21:22 am »
Wiem, że kojec byłby najlepszy... pomyślałam jeszcze o takim ustawieniu 100-tki - http://img150.imageshack.us/my.php?image=plan5dv6.png . Co Wy na to? Jest trochę niewygodnie ustawiona, ale czego się nie robi dla królisiów.... :)

Kumor44

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Sierpień 12, 2008, 11:24:13 am »
no tez dobry plan ale nie wygodny obawiam sie ze twoja mama by sie nie zgodzila ...

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpień 12, 2008, 11:26:25 am »
bosniak - fakt, ma góra 5 miesięcy :) poza tym za kilka miesięcy (teraz podobno jest jeszcze za młody) planuję go wykastrować (to znaczy, jeśli go adoptuję ;)). Podobno nie gryzie kabli, jednak nie wiadomo co mu odbije, jak znajdzie się w nowym domku ;) :krolik Na razie zamierzam go wypuszczać tylko jak jestem w domu, ale jak uda mi się go adoptować jeszcze podczas wakacji, to będzie sobie dłuugo latał ;) mam nadzieję, że przez ten czas poznam go i będę wiedziała co gryzie, niszczy, a co nie, więc uda mi się lepiej zabezpieczyć mieszkanie :)
Co myślisz o ustawieniu tej setki?

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
« Odpowiedź #115 dnia: Sierpień 12, 2008, 11:29:15 am »
Cytat: "Śledziu69"
Co myślisz o ustawieniu tej setki?

Myślę, że niezbyt szczęśliwe - Wy się będziecie o nią co chwilę potykać, a królik nie będzie miał spokoju. Poza tym będzie akurat na linii przeciągu. Koło łóżka, przy ścianie zdecydowanie lepiej :)

Aaa, i nie wolno "wierzyć" królikowi, że nie gryzie kabli  :diabelek Przez pięć lat nie ugryzie ani jednego, a raz się skusi i przypłaci to życiem - kable elektryczne muszą być pochowane "na wszelki wypadek".

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpień 12, 2008, 11:32:25 am »
Tam jest niestety kaloryfer... oczywiście, w lato nie grzeje, ale w zimę będzie gorzej...

[ Dodano: Wto Sie 12, 2008 11:34 am ]
Wiem, wiem ;) i tak je zabezpieczę na pewno ;)

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #117 dnia: Sierpień 12, 2008, 11:36:28 am »
:wow Myślałam, że kaloryfer jest pod oknem i dlatego nie bierzesz pod uwagę ustawienia pod oknem klatki  :hmmm Przy kaloryferze niedobrze :(

Kumor44

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpień 12, 2008, 11:36:27 am »
Zgadzam sie z bosniakiem,  ale jednak chyba z teo co czytalem to nie mozesz ...?? trudna masz sytuacje... ja planuje tez zrobic zagrode i mam do dyspozycji ogrooomny pokoj  bo ja chialem zrobic w swoim pokoju ale mama sie nie zgadzala i powiedzialem ze to moj pokoj i zrobie a ona powiedziala ze w moim pokoju napewno  nie!!! ale moge w jej biurze a biuro jest duuze wiec tam sie bedzie ona znajdowala tylko jest 1 problem nie wiem jaka kupic zagroda chce zeby ta zagroda byla jak naj naj najwieksze i jak najtansza... :(

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: Sierpień 12, 2008, 11:39:01 am »
Noo, bo kaloryfer jest pod oknem, http://img150.imageshack.us/my.php?image=plan5dv6.png tutaj między łóżkiem a biurkiem.

[ Dodano: Wto Sie 12, 2008 11:45 am ]
No to, za przeproszeniem, dupa... Chyba kupię 80-tkę, a jak zabezpieczę dom, to będzie cały czas latał, a podczas mojej nieobecności w nocy, tylko po moim zamkniętym pokoju... Bo chyba nic innego nie wymyślę...