Autor Wątek: Przygarnę młodego króliczka/króliczkę  (Przeczytany 45417 razy)

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
Przygarnę młodego króliczka/króliczkę
« Odpowiedź #80 dnia: Sierpień 11, 2008, 16:02:31 pm »
Myślę, że po pierwsze powinnaś porozmawiać o tym wszystkim z rodzicami. Zakupy, to już jest sprawa kolejna - pamiętaj, że nawet jeśli adopcyjny króliś zostanie przyznany właśnie Tobie, to i tak w świetle prawa odpowiadają za niego Twoi rodzice. Poza tym za wszelkie poidła, kojce i michy, nie mówiąc o dziesięcioletnim utrzymaniu, szczepieniach i ewentualnym leczeniu, to właśnie oni będą ponosić koszty. Dobrze więc będzie najpierw przedyskutować z nimi te wszystkie kwestie i np. zaprosić ich na nasze forum.
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

Kumor44

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpień 11, 2008, 16:13:12 pm »
hmm....poidelko 150ml, miseczka ceramiczna i miseczka zawieszana taka mala;p
pasnik-pasnika nie ma po prostu sianko daje mu przy jego sypialni a miesczki i poidelka w jadlodajni;p te nazwy jadlodajnia i sypialnia wziely sie z tego ze zlaczylem 2 klatki i w jednej je pije siusia w drugiej spi i podjada;p:D:D a co do umieszczenia klatki to sam nie wiem trudna decyzja zabardzo miejsca nie ma ale jak tylko cos wymysle to ci napisze:)

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpień 11, 2008, 16:20:50 pm »
Karusia - wiem, że 80-tka to mała klatka... Postawiłabym ją tam, gdzie stała na pierwszym planie ( http://img301.imageshack.us/my.php?image=planvd0.png ).

bosniak - koszty będzie ponosić moja siostra, a nie rodzice (już wszystko obgadane ;)) Jak dzisiaj przyjdą z pracy, to porozmawiam z nimi. Ale i tak mimo wszystko, wydaje mi się że będę musiała pozostać przy pierwszym planie... :(

Tablica magnetyczna znajduję się 1m nad ziemią i ma wymiary 45cm x 64cm. Kojec przy drzwiach, tam gdzie miała być na początku klatka, mógłby mieć maksymalne wymiary 80cm x 80cm x 100cm (dł. x szer. x wys.). Z taką wysokością może można by było zrobić dwa pięterka (widziałam takie klatki, ale nie wiem czy to dobry pomysł). Oczywiście, nie takie jak dla chomików, tylko takie z taką pochylnią (widziałam ostatnio, chyba na animalii, ale teraz nie mogę znaleźć). Jak myślicie, zdało by egzamin?

Offline bocja

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpień 11, 2008, 16:35:39 pm »
A jake masz długie biurko, może udało by się postawić tam gdzie zamierzałaś klatkę, a tam gdzie biurko zmieści się zagródka niekoniecznie w kwadracie, może pięcioelementowa. Biurko jak zastawi jedne drzwi od szafy to możesz otwierać drugie,
ale to zależy od tego jaki naprawdę jest wymiar pokoju.

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpień 11, 2008, 16:37:34 pm »
Nie mogę zastawić drzwi od szafy, bo w środku mam szuflady o szerokości całej szafy, a tam ubrania, więc jeśli zastawię jedne drzwi, to nie będę mogła ich wysunąć :(

Offline bocja

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpień 11, 2008, 17:12:31 pm »
To chyba naprawdę pozostaje klatka i duuużo biegania dla królinka

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpień 11, 2008, 17:27:56 pm »
hmmmm, kojec 80cm x 80cm, to wiecej niz klatka 80cm x 40 np :), tylko gdzie taki znależć ??  Co do pięterek to nie sądzę by były konieczne dla krolisia, no może jedno, tzn, coś na co mógły sobie wskoczyć, taki taras widokowy :) warto byłoby umiescic w kojcu.  Moj lubi np. soiedziec na daszku swojego domku w klatece :lol
Trunia ['] na zawsze w moim :heart

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpień 11, 2008, 18:32:06 pm »
To pięterko, to tak chciałabym, żeby miał większą powierzchnię, ale może faktycznie nie jest niezbędne.
Co do kojców, to na razie znalazłam taki http://allegro.pl/item411766079_ferplast_kojec_plotek_dla_psow_sklep_warszawa.html i taką klatkę http://allegro.pl/item411616674_ferplast_quadra_super_nowosc_dla_fretki_krolika.html o idealnych wymiarach, ale drogą... :/ jestem przyjaźniej nastawiona do kojca... :) Zwłaszcza, że sklep jest w Warszawie i obyłoby się bez kosztów przesyłki.

PS Słyszałam, że Dukat bardzo, ale to bardzo, wysoko skacze... ale chyba 62cm nie przeskoczy, nie?  :DD

Martiff

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpień 11, 2008, 19:00:25 pm »
Chyba nie powinna :P

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpień 11, 2008, 19:06:27 pm »
Nie powinien* To ON ;) Chociaż w sumie do końca nie wiadomo, ma 4,5 miesięcy i na 100% jeszcze nie znamy płci :)

http://adopcje.kroliki.net/adopcje/dukat.html <- mój Skarbek :*

Martiff

• Gość
« Odpowiedź #90 dnia: Sierpień 11, 2008, 19:49:40 pm »
Śliczniusi :P

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Sierpień 11, 2008, 19:54:47 pm »
Wiem :P

Kumor44

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Sierpień 11, 2008, 19:58:54 pm »
hmmm... moja opinia jest taka ze 1. kojec jest dobry ale bardzo drogi oto stronka tam polecam kupic klatke lub kojec :http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/klatka_dla_gryzoni/kojec_gryzoni
2. klatka wedlug mnie ewidentnie zamala... ja bym polecal taka:http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/klatka_dla_gryzoni/dla_krolika_miniatrurki/klatka_100/61263
dosyc droga ale bym wolal taka dla kroliczka (twoj wybur) Pozdrawiam:):D:D :bukiet  :DD

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Sierpień 11, 2008, 20:13:47 pm »
Hmm... Jednak ten kojec z Allegro, bardziej odpowiada mi wielkością. Na tej stronie, którą polecasz, są tylko kojce 6-ścio lub 8-śmio elementowe, a to jak na mój pokój, stanowczo za duże :P
Tylko ten kojec http://allegro.pl/item411766079_ferplast_kojec_plotek_dla_psow_sklep_warszawa.html ma jedną wadę... nie wiem czy da się przymocować takie elementy, jak poidełko i paśnik... :( Szukam 4-elementowego kojca, ze ściankami o wymiarach 80cm x wys. max. 100cm, właśnie takich, do przypięcia, np. poidełka. Jeśli ktoś coś znajdzie, będę wdzięczna jeśli zamieści tu link.
Pozdrawiam :) :*

Martiff

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Sierpień 11, 2008, 20:26:15 pm »
Po co ma wydawać tyle na klatkę... jezeli na Allegro jest taka sama za 99 zł...

Offline Lena

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: Sierpień 11, 2008, 20:28:51 pm »
Śledziu69,  mój Fi wyskakiwał z kojca 80cm wysokości :) Musiałam góre przykryć kocem :)

Offline bocja

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: Sierpień 11, 2008, 20:38:26 pm »
http://www.allegro.pl/item410208823_super_plotek_dla_pieska_badz_gryzonia_85x60_cm.html a może coś takiego. Masz tu 5 elememtów, ale możesz złożyć z 4 większe możliwości za mniejszą kasę.

Śledziu69

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Sierpień 11, 2008, 20:44:00 pm »
Lena - no to niezłe skoczki z tych królików. Nigdy nie miałam królika i nie przypuszczałabym, że miniaturka może tyle skoczyć!  :wow Jeśli, to miniaturka...  :diabelek

bocja - ooo, dziękuję Ci bardzo! :* Właśnie mniej więcej czegoś takiego szukałam, to że jest o jeden element więcej i że elementy mają trochę większe wymiary, to nic nie szkodzi. Pokombinuję trochę o rozłożę ;)

Naprawdę, jeszcze raz dziękuję :) :*

[ Dodano: Pon Sie 11, 2008 9:18 pm ]
Ech... przed chwilą miałam ścięcie z mamą... pokazałam jej ten płotek 5-elementowy. Mama zapytała, gdzie go rozstawię, to powiedziałam że przy szafie. Mama zapytała, co pod to podłożę, jak będzie lał. Powiedziałam, że nie będzie lał, bo jest nauczony korzystania z kuwety i tylko tam się załatwia. Na to mama, że nie wiadomo jak się będzie zachowywał u nas, na to ja żeby nie tworzyła nowych problemów jak ich nie ma, a moja mama na to, że jak się pojawią to nie będzie mi pomagała ich rozwiązywać... a potem dodała jeszcze, że może w ogóle nie będzie problemu z klatką, bo może w ogóle nie będę miała królika... no i co ja mam robić...?  :zdenerwowany Nie dam sobie tak łatwo odebrać Dukata.. :(

Offline bocja

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: Sierpień 11, 2008, 22:24:44 pm »
Może zły argument, bo każdemu się może zdarzyć a zwłaszcza na początku,stres zmiana otoczenia może wywołać chwilowo zmianę zachowania króliczka i co wtedy, co na to powie mama. Lepiej spróbuj udobruchać mamę proponując podłożenie kawałka gumowej wykładziny ( może komuś ze znajomych zostało po jakimś remoncie) a na to ładny dywanik lub kocyk, łatwy do czyszczenia. Powodzenia w rozmowach z mamą.

Kumor44

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Sierpień 11, 2008, 22:29:22 pm »
wspolczuje... :przytul  bedzie dobrze... Ja bym w ostatecznosci wzial mniejsza klatke tak aby pasowalo i mamie i mi wiem ze jak nadejdzie rok szkolny itp to krolis bedzie sie meczyl ale nie ma innego wyboru ja mam akurat taka sytuacje ze nawet jesli bym mial miec mala klatke to krolis moze biegac po pokoju bez mojej obecnosci poniewaz nie ma w dostepu do kabli i nic mu nie zagraza. Ale tez jest taka mozliwosc nie adoptowania dukata doploki nie przekonasz mamy po co sie ma meczyc krolik pierwsze zalatw to z mama napewno ci sie uda a potem adoptuj powodzneia :bukiet