W styczniu tego roku w przeciągu 2 tygodni Tygrys dostał wytrzeszczu obustronnego oczu, a co za tym idzie, trzecie powieki były naprężone, zaczerwienione i widoczne. Zrobiliśmy RTG. Na zdjęciach widać było przerost korzeni zębów trzonowych z prawej strony. Po konsultacji z dr. Wojtyś i dr Jodkowską, podjęłam decyzję o usunięciu 2 zębów. Przed zabiegiem Tygrys otrzymał zastrzyki: antybiotyk i steryd. Wytrzeszcz zniknął, ale w lutym pojechałam na zabieg do Warszawy. W czasie zabiegu udało się usunąć tylko 1,5 zęba. Po 2 miesiącach wytrzeszcz powrócił, pojawiło się też kichanie (bez kataru) - znów pojechałam na RTG. okazało się, że ten ząb, który nie był cały usunięty - odrósł. Znów przed zabiegiem dostał steryd i antybiotyk - wytrzesz znikł po 2 dniach. Kichanie nadal występowało. Pojechałam pod koniec maja na kolejny zabieg u dr Jodkowskiej w Warszawie. Udało się usunąć cały ten ząb. Kichanie ustało.
Od kilku dni wytrzeszcz pojawia się okresowo - zwykle przy jedzeniu, lub gdy jest zdenerwowany lub gdy jest podekscytowany. Z doświadczenia wiem, że Za jakiś czas nastąpi eskalacja wytrzeszczu i będę coś musiała zadziałać. Żadna z trzech vetek nie wie od czego może mieć ten wytrzeszcz - jest on obustronny i dobrze reaguje na sterydy, ale powraca. Podczas ostatniego zabiegu dr Jodkowska nie stwierdziła żadnych ropni w prawej okolicy.
Tygrys ma ponad 8 lat. Ostatnie standardowe badania krwi wykazały tylko problem z cholesterolem i wapniem. Badania moczu i usg pęcherza nie wykazały kamieni. Tygrys normalnie je, pije, załatwia się, biega i dokucza. Jest kontaktowy. Czy ktoś ma jakiś pomysł? W środę idę na kontrolę miejsca po zębie i oczyszczenie tego miejsca. Planuje poprosić o ponowne badanie krwi. Nie mam już ani pomysłu ani siły na kolejny zabieg (w jedną stronę mam 200 km do lecznicy) - przecież nie usunę mu wszystkich zębów, żeby mieć pewność że to nie one!
Załączam zdjęcie z początku maja gdy nastąpiła eskalacja wytrzeszczu. Zdjęcia nie są przyjemne.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co sprawdzić, albo może ktoś miał podobny przypadek, proszę o informację.