W sumie dla mnie największym problemem byłby sposób potraktowania mnie przez lecznicę, skoro PippiLotta dopytywała o konkretny priobiotyk i kaftanik i uzyskała jasną odpowiedź to miała prawo tego wymagać, a nie zostać postawiona przed faktem, że ani jednego ani drugiego tak naprawdę nie ma.
Co do mojego ulubionego tematu zastrzyków, napisałam do Głównego Inspektoratu Weterynarii, z prośbą o pomoc w interpretacji. Nie mogłam sama znaleźć uregulowań, choć przekopałam masę dokumentów, w wiadomym wątku również nie dostałam odpowiedzi, więc GUW odpisał tak:
"Szanowna Pani,
W odpowiedzi na pytanie przesłane drogą elektroniczną w dniu 25 lutego 2013 r. dotyczące możliwości podawania produktów leczniczych przez właściciela zwierzęcia, informuję co następuje.
Ustawa z dnia 6 września 2001 r. Prawo farmaceutyczne (Dz. U. 2008 r. Nr 45 poz. 271 z późn. zm.) określa w art. 23a następujące kategorie dostępności produktów leczniczych:
1) wydawane bez przepisu lekarza - OTC;
2) wydawane z przepisu lekarza - Rp;
3) wydawane z przepisu lekarza do zastrzeżonego stosowania - Rpz;
4) wydawane z przepisu lekarza, zawierające środki odurzające lub substancje psychotropowe, określone w odrębnych przepisach - Rpw;
5) stosowane wyłącznie w lecznictwie zamkniętym - Lz.
Dodatkowo, w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 czerwca 2008 r. w sprawie kategorii stosowania produktu leczniczego weterynaryjnego oraz kryteriów zaliczania produktu leczniczego weterynaryjnego do poszczególnych kategorii stosowania i dostępności (Dz.U.2008.107.683) określono kategorie stosowania produktu, ze względu na ryzyko związane z jego użyciem:
1) do podawania wyłącznie przez lekarza weterynarii;
2) do podawania pod nadzorem lekarza weterynarii;
3) do podawania przez właściciela lub opiekuna zwierzęcia.
Zgodnie z § 6 ww. rozporządzenia produkt zalicza się do kategorii stosowania „do podawania przez właściciela lub opiekuna zwierzęcia”, tylko w przypadku, gdy jest to produkt wydawany bez przepisu lekarza weterynarii.
Produkty lecznicze zaliczające się do kategorii stosowania „do podawania pod nadzorem lekarza weterynarii”, są to takie produkty, których dawkowanie oraz sposób podawania powinien zostać określony przez lekarza weterynarii. W tym przypadku, lekarz weterynarii nadzoruje sposób podawania leków i w zależności od okoliczności podejmuje decyzję kto powinien aplikować lek.
Dodatkowo, w celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji może Pani zwrócić się do Krajowej Izby Lekarsko – Weterynaryjnej."
W całej odpowiedzi nie znalazłam ani jednego słowa, że podawanie leków w zastrzyku w domu przez właściciela zwierzęcia jest niezgodne z prawem, zakazane, itd., choć oczywiście zdanie: "W tym przypadku, lekarz weterynarii nadzoruje sposób podawania leków i w zależności od okoliczności podejmuje decyzję kto powinien aplikować lek." wyraźnie pokazuje, że jest dobra wola lekarza weterynarii. Niektórzy mają szczęście mieć takich lekarzy, a niektórzy nie...