przeczytałam opis koniczyny łąkowej w ziołolecznictwie, tej czerwonej i tam piszą: "Jako surowiec zielarski wykorzystuje się zarówno kwiaty jak i ziele. Zbioru należy dokonywać podczas rozkwitania. W przypadku zbioru ziela koniczyny czerwonej kwiaty ścina się wraz z szypułkami i górnymi liśćmi, a następnie suszy w przewiewnych, zacienionych miejscach. Kwiaty koniczyny są rzadziej zbieranym surowcem. Obejmują jedynie kulę kwiatową, bez liści i szypułek. Suszy się je identycznie jak ziele, a w przypadku niepogody można zastosować suszarnię ogrzewaną do temperatury 35 stopni.
Podstawowe substancje czynne
Zarówno ziele koniczyny czerwonej jak i jej kwiaty obfitują we flawonoidy, antocyjany i fenolokwasy (salicylowy i kumarowy). Zawierają także niewielkie ilości olejków eterycznych, garbników karotenu oraz witaminy C i E.(moje- wszystkie te składniki są dobre dla królika- sprawdzałam)
Działanie i zastosowanie
Głównym zastosowaniem koniczyny łąkowej jest przeznaczenie jej na paszę dla zwierząt hodowlanych i domowych. Zioło idealnie sprawdza się jako karma dla królika miniaturki,[/u] świnki morskiej i innych roślinożernych pupilów." czyli różne źródła podają różne informacje.