Autor Wątek: Króliki z Torunia i Bydgoszczy - dziękują, proszą i zapraszają do siebie! :)  (Przeczytany 6066534 razy)

Offline Ola_19

• Użytkownik
  • *
  • POŚREDNIK ADOPCYJNY AZYLU
    • Zostań dawcą szpiku
Odp: Króliki z Torunia i Bydgoszczy - dziękują, proszą i zapraszają do siebie! :)
« Odpowiedź #1940 dnia: Kwiecień 18, 2012, 20:52:21 pm »
dzisiaj gwiazdą dnia była Patient - ostatecznie przypadło jej takie imię...;)

zaczynam doceniać ten komfort - spokój, ciszę, nikt nie przychodzi, nikt nie wychodzi, uszaki mogą pobiegać...

Patient była taka szczęśliwa, biegała, podchodziła do mnie i kiedy zaczynałam ją głaskać, miękłam... ;) jest naprawdę wspaniała

w między czasie spr. co takiego dzisiaj dotarło do Azylu...okazało się, że tym razem to wspaniałe klatki i domki z trawy...:bukiet :bukiet :bukiet
Soniu :*

na koniec Patient zmieniła 'miejsce zamieszkania' - teraz ma na nową rezydencję

Aldi, Puchatek i Tim Fionson zostali wykastrowani - * Tomcio Paluch (król z Bydgoszczy - śmietnik), a nie Tim Fionson...:]
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2012, 21:05:21 pm wysłana przez Ola_19 »

sonia

• Gość
Odp: Króliki z Torunia i Bydgoszczy - dziękują, proszą i zapraszają do siebie! :)
« Odpowiedź #1941 dnia: Kwiecień 18, 2012, 21:14:46 pm »
A u mnie powiekszyla sie rodzinka :wow przed godzina przyniesli mi ogromneeego bialego krola-samiczke.
Dziewczynka nazywa sie PAMUK :bunny:
Teraz mam 4 krole i prosiaka :crazy:

Offline kata_strofa

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1942 dnia: Kwiecień 19, 2012, 08:43:03 am »
Ładne imię Soniu dla królinki :) Pamuk - Bawełna, kojarzy się mięciutko i puszyście  :bunny:

Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

Offline niusia

• Użytkownik
  • *
  • "...Być może każde życie egzystuje wiecznie ..."
« Odpowiedź #1943 dnia: Kwiecień 19, 2012, 09:43:52 am »
 :brawo: Gratrulacje tak pięknie urządzonego i komfortowo wyposażonego azylu! Jesteście niesamowici ! Nawet po królaskach widać, że czują się tam wspaniale - przynajmniej mogą na nowo zaufac człowiekowi i poznać inne możliwości króliczego życia, jakie dzięki Azylowi i adopcjom mogą byc im dane  :krolik :krolik :krolik
Sonia ma wielkie  :heart, takie piękne akcesoria - królaski będą jej wdzięczne na zawsze!  :bunny:

Bardzo cieszy fakt, że mimo przybywania nowych biedulków do Azylu - do domków tymczasowych i stałych wyruszają co raz królaski i rotacja jest spora :) Oby wiecej znajdowało nowe domki, a Azyl traktowały za tymczasową przystań.

Śliczne foteczki azylowych królasków - oczywiście moim favorytem jest Rudi, kolejnym Tim Fionson, ale wszystkie pyszczki są słodkie i aż chciałoby się je wszystkie wygłaskać :)

Pozdrawiamy z Florence z Olsztyna :) W niedzielę rozdam trochę ulotek o azylu na targach ogrodniczych - Pamiętajcie o ogrodach - sporo ludzi tam bywa i mam nadzieję, że może ktoś też wspomoże Azyl :)

Offline __Lara

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1944 dnia: Kwiecień 19, 2012, 09:50:47 am »
Pozdrawiam Florence, ślicznotę :) u nas Lea - Leosia, coraz bardziej się zadamawia, zaczyna siusiać do kuwetki :) ładnie je - warzywka, sianko pochłania w dużych ilościach :D

Czy macie pomysł jak odesłać transporter? Chcę go odesłać po Leosi, ale nie wiem w co go spakować...

Offline Olinka

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1945 dnia: Kwiecień 19, 2012, 11:32:06 am »
Lara, najlepiej pudełko kartonowe, do środka gazety, styropian, żeby przestrzeń wypełnić i najlepiej transporter owinąć taką folią przeźroczystą dla bezpieczeństwa i gotowe.

Patient wygląda na taką puchatą kuleńkę, na pewno szybko znajdzie domek :) Ujęły mnie te króliki drewniane na parapecie, też mam takiego jednego w kwiatku z biedry, ale troszkę mniejszego :D

Offline dobrussia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1946 dnia: Kwiecień 19, 2012, 12:51:40 pm »
co do rotacji to mam wrażenie że coraz więcej ludzi sie interesuje pomocą, bo mimo wszystko nagłasniane sa ostatnio adopcje psów itd. i ludzie się interesują innymi zwierzakami, przynajmniej ja mam wrażenie, bo ostatnio podeszły do mnie chyba z 4 osoby z roku z zapytaniem jak to wygląda ta cała sprawa z DT i z adopcją, a przecież ogłoszenia wstawiam od listopada ?! o królikach u mnie na DT itd. Więc mam nadzieję że w adopcjach coś się ruszy. Dużo z moich znajomych nie zdawalo sobie sprawy ,że uszatka mozna nauczyc zalatwiania do kuwety ; ) Miejmy nadzieję że będzie uszatów w Azylu ubywało , choć jest piękny!

sonia

• Gość
« Odpowiedź #1947 dnia: Kwiecień 19, 2012, 13:05:31 pm »
Ładne imię Soniu dla królinki :) Pamuk - Bawełna, kojarzy się mięciutko i puszyście  :bunny:
Podobno to imie tureckie,przyniosla mi ja 22 letnia turczynka,bo jej mama krola nie chce.
Dzis powiedziala mi,ze cala noc plakala za PAMUK i wezmie ja zpowrotem.

Offline Unkasowa

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1948 dnia: Kwiecień 19, 2012, 21:37:09 pm »
zaczynam doceniać ten komfort - spokój, ciszę, nikt nie przychodzi, nikt nie wychodzi, uszaki mogą pobiegać...

Tak szczególnie ja z Madzią mogłyśmy na spokojnie króle oporządzić i "pokicać" je ale 2 razy zajrzał ktoś...

Offline Szaraczek

• Użytkownik
  • *
  • DT POZNAŃ
  • Moje króliki: Grubson
  • Pozostałe zwierzaki: Piorun, Leon i Dasza oraz Doti i Carmen
  • Za TM: Lusia i Grubson (króliczki), Cuma, Ściema (psy), Singha i Axl (koty)
« Odpowiedź #1949 dnia: Kwiecień 20, 2012, 08:53:35 am »
Fajnie, ze królinia tak się wyluzowała :D
A jeśli chodzi o MIGOTKĘ to ma się fantastycznie ;D Żyje praktycznie wolnowybiegowo tylko na noc do klatki jest bardzo grzeczna nie opuszcza salonu, lubi balkon. Niestety obgryzała korę z drzewek, ale to jak dotąd jej jedyne przewinienie, nie licząc sikania i bobczenia - WSZĘDZIE  :icon_curve, no ale myślę, ze sterylka w przyszłości rozwiązałaby ten problem :)
Jak dotąd JEST NAJSYMPATYCZNIEJSZA  z pośród moich DOTYCHCZASOWYCH TYMCZSKÓW :D Kocha głaski, pieszczoty, jest bezproblemowa o obsłudze, lubi kolana, nie gryzie :)
Moja rodzina za nią przepada :)

PS Oczywiście pisząc najsympatyczniejsza myślałam obiektywnie, bo ja z przyczyn niezależnych najbardziej KOCHAŁAM BARBURA  :zakochany:

Offline kagar

• Użytkownik
  • *
  • POŚREDNIK ADOPCYJNY FPK
    • Tu znajdziesz temat księżniczek ;)
« Odpowiedź #1950 dnia: Kwiecień 20, 2012, 20:08:29 pm »
w czw. zabieg u Łatka

Czy wiadomo jak tam zabieg mojego wirtualnego synka Łatka.

Pozdrawiamy

Offline Ola_19

• Użytkownik
  • *
    • Zostań dawcą szpiku
« Odpowiedź #1951 dnia: Kwiecień 20, 2012, 21:51:19 pm »
dzisiaj w schronisku kolejny pracowity dzień - większość uszaków udało się przeprowadzić do nowych rezydencji ;)

przed nami jeszcze sporo pracy, zanim wszystko będzie tak jak bym powinno - naprawdę ogarnięcie tego wszystkiego wokół, to nie lada wyzwanie...na razie wciąż żyjemy trochę 'na kartonach', ale już w przyszłym tyg. czas na II część Azylu, czyli wanna, zlew i wtedy będziemy mogli już zamknąć remont :)

chłopaki po kastracji czują się świetnie, a Łatek miał zabieg wczoraj i chwilowo opuścił ściany Azylu - przeszedł zabieg korekty zębów + kastracji, czekamy też na wyniki krwi

kiedy wróci czeka na niego prezent ;)

dzisiaj Plaza i Stefcia szalały razem z Patient - totalnie bezkolizyjnie ;)

wczoraj do Azylu przybyło 2 nowych podopiecznych - Bambi i Bluel ze Śląska. w pon. wizyta u doc...mamy tu do czynienia z gronkowcem, pałeczką ropy błękitnej...dla tego pięknego duetu poszukujemy priorytetowo domu tymczasowego oraz wirtualnego opiekuna

na koniec krótkie podsumowanie stałych potrzeb Azylu...:

1) ręczniki - w dowolnych rozmiarach i nieograniczonej ilości

2) podkłady, które muszą być na wyposażeniu Azylu i u wielu króli sprawdzają się doskonale

3) środki na leczenie królików - w tym miesiącu faktura za leczenie będzie kształtować się w okolicy 1,5 - 2 tys., warto jednak wspomnieć o tym, co za tą kwotę udaje nam się zrobić...

zabiegi: 7 kastracji (+ korekty zębów, jak u Łatka), 2 sterylizacje aborcyjne (Lea i Meira), usunięcie zębów (ropień) - Forest,

wymazy: Aldi, Astrid, Majgull, Perczyk

wizyty kontrolne: liczba 'nieograniczona' - każdy 'nowy królik', każdy królik przed zabiegiem etc.

+ zdj. rtg, badanie krwi...

poza leczeniem czeka nas jeszcze jeden wydatek zw. ze zdrowiem królików - po konsultacji z doc uzgodniliśmy, że potrzebujemy specjalnej przepływowej lampy bakteriobójczej, takiej, która będzie m.in. filtrować/dezynfekować powietrze, dzięki czemu będziemy mogli zadbać o odpowiednie warunki higieniczne - w miejscu, gdzie jest tyle zwierząt sterylność pomieszczenia jest niezwykle ważna

http://www.lampy-bakteriobojcze.medyk.biz/oferta.php?id=LMPBKT-UTV-032

koszt tej lampy to ok 1300-1500 zł, ale musimy zacząć odkładać środki na jej zakup

Oddział Stowarzyszenia Pomocy Królikom w Toruniu
ul. Srebrnego 4F m. 69
87-100 Toruń
nr konta 51 1030 0019 0109 8530 0036 2179
z dopiskiem: Na leczenie królików

serdecznie prosimy o pomoc w zapewnieniu opieki wet. dla mieszkańców Azylu
każda złotówka jest niezwykle cenna... :bukiet

Offline MartaP

• Użytkownik
  • *
    • TIVO
  • Moje króliki: Tigga, Vox, Boniek
  • Za TM: Tola, Wafel, Lora, Lolo
« Odpowiedź #1952 dnia: Kwiecień 20, 2012, 22:21:36 pm »
Zrobię malutki przelew jutro, bo dziś WBK ma przerwę konserwacyjną :) Wiem, że kilka złotych to kropla w morzu, ale zawsze coś :)
WO AMIGO

Offline LiHer

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1953 dnia: Kwiecień 20, 2012, 22:25:28 pm »
Czy przydałyby się ręczniki dosyć mocno wyeksploatowane? W sensie takie używane przez kilka-kilkanaście lat?

Offline dorkas

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1954 dnia: Kwiecień 20, 2012, 22:32:13 pm »
wczoraj do Azylu przybyło 2 nowych podopiecznych - Bambi i Bluel ze Śląska. w pon. wizyta u doc...mamy tu do czynienia z gronkowcem, pałeczką ropy błękitnej...dla tego pięknego duetu poszukujemy priorytetowo domu tymczasowego oraz wirtualnego opiekuna

Moje kochane uszyska:-( Strasznie mi ciężko na sercu...
Ja zostanę ich wirtualnym opiekunem - choć tak pomogę.

Proszę je wygłaskać ode mnie:-)

Offline Ola_19

• Użytkownik
  • *
    • Zostań dawcą szpiku
« Odpowiedź #1955 dnia: Kwiecień 20, 2012, 22:45:02 pm »
tak, jak najbardziej ręczniki wyeksploatowane również :)

MartaP :*

dorkas...damy radę...dziękujemy za WO  :przytul

potrzebujemy jeszcze jednej rzeczy - odkurzacz! :) najlepiej silencer, żeby nie stresować króli :P ;)

Offline po_sąasiedzku

• Użytkownik
  • *
  • Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwi
« Odpowiedź #1956 dnia: Kwiecień 20, 2012, 22:46:47 pm »
A ozonator jest już w użyciu? Też trochę pomoże

Offline icoztego

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1957 dnia: Kwiecień 20, 2012, 22:56:55 pm »
piszę dopiero dzisiaj, bo wcześniej nie umiałam, nie dałam rady

...Milusia nie ma...

odszedł we wtorek.
Dzisiaj odebrałam wstępne wyniki sekcji - rozwalona wątroba, wodobrzusze... wynikające ze złej diety. do tego doszedł stres związany z podróżą, który przyspieszył rozwój wypadków...Lekarka stwierdziła, że nie miał żadnych szans.
No pozbierać się nie mogę, bo chociaż był z nami króciutko - kilka godzin, dzień zaledwie, to skradł nasze serca.
Mam tylko nadzieję, że czuł, że jest w kochającym domku...
Bardzo mi przykro...

Kiedy smutno Ci na duszy zawsze Ci pomogą:
cztery łapy, dwoje uszu, oczy, nos i ogon

Offline Ola_19

• Użytkownik
  • *
    • Zostań dawcą szpiku
« Odpowiedź #1958 dnia: Kwiecień 20, 2012, 23:05:05 pm »
izcoztego...

jest nam niezmiernie przykro...Miluś był wspaniałym uszakiem, wydawało się, że w 100% zdrowym...
bardzo młodym, a jak się okazało, fatalna dieta - ziemniaki, słodycze...zdążyła mu rozwalić wątrobę...

z mojej strony mogę tylko powiedzieć jedno...chciałabym, żebyśmy każdemu królikowi mogli robić badania krwi...nawet bez jakichkolwiek wskazań, bo tu takich nie było, a niestety tylko poprzez badania krwi da się ocenić stan wątroby...tak jak u Leeloo...

cieszę się tylko, że zaznał chociaż chwilę króliczego szczęścia. był taki pogodny, nawet kiedy spał rozczulał, rzucając się na bok...

:(

Offline po_sąasiedzku

• Użytkownik
  • *
  • Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwi
« Odpowiedź #1959 dnia: Kwiecień 20, 2012, 23:13:14 pm »
Tak mi przykro :(((
Taki cudowny uszaczek i tak króciutko zaznał szczęścia rodzinnego
Bardzo, bardzo wam współczuje.....tak krótko dane było wam być razem, ale dzięki wam umarł kochany.
Szok dla mnie ta wiadomość

Welcome, Guest. Please login or register.