Autor Wątek: [okolice Koszalina] Już działa dom stały i tymczasowy dla niechcianych królików  (Przeczytany 176486 razy)

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
Odp: Planuje założyc przytułek dla niechcianych królików - proszę o współpracę
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 26, 2011, 16:40:13 pm »
nie zauwazylam tu zadnej pyskówki i wymądrzania, a jedynie to, ze niepotrzebnie wzbudzasz
niechęć w stosunku do osob, które raz, że się interesują tematem, dwa, że wspólnie rozmawiamy
o tym jak by to mogło wszystko wyglądać, zeby SPK mogło nawiązac wspolprace.
` deszczowy, zachmurzony czy słoneczny dzień.. jaki lubisz? `

Zapraszamy do naszej galerii : http://forum.kroliki.net/index.php?topic=5114.175

Offline Blacky

• Użytkownik
  • *
    • Pomyślna Blog
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 26, 2011, 16:42:16 pm »
Niestety zbyt często trzeba odbierać zwierzęta ludziom, którzy chcieli pomagać. Nie radzą sobie nawet dotowane przez państwo schroniska, więc nie wiem skąd przekonanie, że każdy, kto myśli, że da radę powinien zakładać przytulisko. To jest ogromne przedsięwzięcie i ogromne obciążenie. Nam zależy tylko i wyłącznie na poprawieniu losu zwierząt, dlatego niezbędne jest wypunktowanie wszystkich problemów i wątpliwości. Jeśli jest to dla kogoś przykre - trudno, prawda często boli. Przed królikami miałam kontakt z organizacjami zajmującymi się kotami i sytuacja była identyczna - wiele szczytnych w założeniu pomysłów kończyło się cierpieniem zwierząt. A pamiętacie pana od jeży? Jak skończył? Jak skończą jego jeże? A idea przecież wspaniała. Więc zamiast się oburzać przemyślcie jeszcze raz ile pracy, pieniędzy i wysiłku pochłania taka inicjatywa. 1000 zł? Wspaniale - ale ile każde z Was wydaje miesięcznie na swojego 1 lub 2 uszaki? Ja na dwójkę ponad 200 zł. Nawet biorąc pod uwagę, że Warszawa jest generalnie droga, to i tak widać, że 1000 zł to dużo, ale niekoniecznie wystarczająco. Dlatego trzeba np. bardzo dokładnie przemyśleć ile królików można wziąć i absolutnie trzymać się tej liczby.

To jest poważny temat i właśnie dlatego trzeba podchodzić do niego poważnie, a nie w kategoriach podcinania skrzydeł czy robienia komuś przyjemności/przykrości.
Save The Earth - it's The Only Planet With Chocolate! ;>
Pomyślna blog

Offline madzia85

• Użytkownik
  • *
  • POŚREDNIK ADOPCYJNY AZYLU
    • Azyl Dla Królików w Toruniu
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 26, 2011, 17:10:43 pm »
Miki jaka pyskówka i jakie wymądrzania? Czy w mojej wypowiedzi ja zniechęcam Cheri? Jestem pewna, że odebrała to zupełnie inaczej niż Ty. I błagam Was, nie doszukujcie się znowu jakiegoś zniechęcania czy antypatii do kogokolwiek bo za chwilę odniosę wrażenie, że na żaden temat na tym forum nie można już normalnie porozmawiać i wymienić się doświadczeniami. A niestety nasze doświadczenia - ludzi którzy rocznie mają do czynienia z setkami królików są naprawdę spore.

Gdyby Cheri udało się stworzyć się przechowalnię, dom tymczasowy dla królików to byłaby to najlepsza inicjatywa pod słońcem.

Offline Kamulka84

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Natka
  • Za TM: Niuguś, Chrumek, Zgodzia, Niuchenek vel Heniek
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 26, 2011, 17:46:11 pm »
Więc może dobrze dla Cheri byłoby zaczac od kilku królasów na próbę, a docelowo nie tworzyc jednego wielkiego wybiegu ale wybiegi/klatki/zagrody na 3-4 króliczków, które z pozostałymi nie miałyby kontaktu. Tworzenie stada 20 królików rzeczywiście nie jest dobrym pomysłem.
Przytulisko miałoby charakter domu tymczasowego i można by było adoptowac króliczki tam się znajdujące.

To jest bardzo dobry pomysł i przy paru zmianach i dopracowaniu szczegółów będzie świetną inicjatywą!  :brawo:
Zgodzia była z nami 5 lat 8 miesięcy 2 tygodnie i 6 dni
Heniu był z nami 7 lat 3 miesiące 2 tygodnie i 2 dni
[/url]

Zapraszamy http://forum.kroliki.net/index.php?topic=11135.new#new

Offline cheri

• Użytkownik
  • *
  • ;)
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 26, 2011, 18:09:56 pm »
Niestety zbyt często trzeba odbierać zwierzęta ludziom, którzy chcieli pomagać. Nie radzą sobie nawet dotowane przez państwo schroniska, więc nie wiem skąd przekonanie, że każdy, kto myśli, że da radę powinien zakładać przytulisko. To jest ogromne przedsięwzięcie i ogromne obciążenie.

Odniosę się do wypowiedzi następująco - gdyby wszyscy założyli z góry że założenie jakby to nie nazwał, schroniska, przytuliska czy dt dla większej liczby zwierząt (więcej niż 4-5) jest aż tak trudne że prawie niemożliwe to nie było by ludzi którzy zakładają fundacji itp. Przykład Pani Zosi ze Szczecina która ratuje dzikie ptaki i nie tylko i trzyma je w pokoju w mieszkaniu w wieżowcu (mieszkanie jest 2pokojowe). Byłam u niej i wszystkie ptaki ma zadbane i zdrowe, czyściutko w pokoju też na początku podcinali jej skrzydła.
Po drugie uważasz że trzymanie np większej liczby psów tez jest niemożliwe? Zobacz na Millana i jego stado psów po przejściach często agresywnych. Wszystko jest możliwe jak się włoży dużo pracy, a ja się pracy nie obawiam.

Odnośnie innych wątków to czy to będą dwa mniejsze wybiegi czy może trzy będzie zależało od tego jak króliki będą się dogadywać itp.  Generalnie chodziło mi o to żeby miały możliwość kontaktu z innymi królikami i żeby mogły wykazywać zachowania gatunkowe np kopanie nor, a w domu takich rzeczy robić nie mogą. To że zwierzę nazywa się domowym nie znaczy że musi siedzieć cały czas w domu. Za zwierzęta domowe uznaje się ptaki, psy, koty a nawet świnki wietnamskie w USA i one nie siedzą 24h w domu. Ludzie też mieszkają w domach a jednak wychodzą na powietrze, na słońce.
Mój królik latem nie chce wracać do domu na noc, a rano kica przy drzwiach od pokoju żeby go wynieść na dwór. Nie mogę go zostawić na noc bo wybieg nie ma podmurówki, dopiero w te wakacje będą ją wylewać.
Zastanówcie się czy na trawie czy na dywanie królikowi bliżej jego naturalnego siedliska...? A to że został udomowiony to nie znaczy że zatracił wszystkie instynkty.

Offline SremoGirl

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Królisia
  • Pozostałe zwierzaki: Oscar
  • Za TM: Marjanek, Puszek
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 26, 2011, 18:17:53 pm »
Również się zgadzam, że 20 królików to bardzo dużo i będą problemy..

Ja także mam nadzieję, że wyjdzie z tego wspaniałe schronisko. :]

Zapraszamy do naszej galerii :)

Offline madzia85

• Użytkownik
  • *
  • POŚREDNIK ADOPCYJNY AZYLU
    • Azyl Dla Królików w Toruniu
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 26, 2011, 19:55:13 pm »
Stanowisko SPK zostało już jasno przedstawione w tej sprawie, dlatego też pozwolimy sobie nie zabierać już głosu tutaj na forum - bo po co się powtarzać :)

Cheri jak tylko Twoja inicjatywa ruszy i zdecydujesz się na współpracę z nami oczywiście na zasadach obu stron daj proszę znać - będziemy czekać na kontakt :)

Pozdrawiam Ciebie i innych zakróliczonych w imieniu całego SPK :)

Offline Prym

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Schiza-11 lat, Rysiek, Bzyk i Migotka
  • Na DT: 3 sztuk - Kajtuś i Tina, Fiona.
  • Za TM: Białaskowa 07.2009, Gucio 02.2012, Dźwiadek 05.2013, Szaraczkowa 07.2013, Perełka 02.2014
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 26, 2011, 20:10:17 pm »
Niechcianych i niekochanych królików jest tyle, że nie musisz się bać aby zapełnić swój przytułek. Każdy kto chce i może pomóc jest bardzo mile widziany. Nie potrzebujesz też do tego ani zgody ani opinii SPK.
Doświadczenie którym dysponują wszyscy miłośnicy futrzaków dostępne jest na kilku forach i myślę, że na każde pytanie dostaniesz odpowiedź. A życie i tak zweryfikuje Twoje poglądy, pomysły i sposób postępowania. Być może wszystkie zwierzaki dogadają się ze sobą od pierwszego wejrzenia a być może szybciej niż myślisz będziesz musiała kupować oddzielne klatki. Wszystko "wyjdzie w praniu"...
Pomysł jest super! -gratuluję. Ale na zaufanie musisz zapracować.
pozdrawiam

Offline cheri

• Użytkownik
  • *
  • ;)
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 27, 2011, 01:18:59 am »
Nie ma co się więcej rozpisywać, tylko trzeba zabrać się do roboty. Jak będą już jakieś prace wykonane to dam znać co i jak. Schron ma miejsca na 20 osobników i więcej nie będę się porywać. Zgadzam się że rozwiązania techniczne wyjdą w praniu ale póki co jestem dobrej myśli. Pozdrawiam wszystkich i do usłyszenia za jakiś czas :)   

Offline j_j

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Dumbo & Pysia, Popo & Nelson
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 27, 2011, 14:23:09 pm »
cheri powodzenia trzymam kciuki :)

Offline nika527

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 27, 2011, 17:10:42 pm »
"W pobliskim mieście w sklepie zoologicznym są już dwa króliki kilku letnie do oddania za darmo ale nikt nie chce się nimi zaopiekować więc siedzą w małych klatkach."

Witaj!
Czy chodzi o Koszalin?
Ja jestem z Koszalina, mogłabym wziąć jednego na DT, nawet od zaraz ;)
Wszyscy domownicy wyrazili zgodę na DT i właśnie chcę napisać do SPK z chęcią pomocy. ;)
Ale jeśli w K-lin są potrzebujące uszaki, to mogę najpierw tu pomóc :).

Czekam na odp. :)
(Jeśli tylko mogę wiedzieć w których zoologicznych. Czy chodzi o galerię Emka?)
Ratując jednego królika, nie zmienimy świata...ale świat zmieni się dla tego jednego królika.

Offline cheri

• Użytkownik
  • *
  • ;)
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 27, 2011, 22:32:45 pm »
Witam,
tak chodzi o Koszalin o mały sklep osiedlowy, byłam w nim w sobotę i jednego królika już nie mam ponoć oddali go jakiemuś gościowi na fermę dlatego postanowiłam nie czekać i drugiego zabieram jutro do siebie, już go zaklepałam :)
Bardzo dziękuje za chęć pomocy, jak coś to na pewno skorzystam.

A co do weta, to bardzo przepraszam ale nie polecam z zasady, ponieważ miałam bardzo niemiłe doświadczenie z poleceniem weta znajomej. Kazała mi oddać pieniądze za jej wizytę bo jej nie powiedziałam że to tak daleko (drugi koniec miasta) i że za usg i rtg będzie musiała zapłacić dodatkowo.

Offline RAL

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 06, 2011, 17:51:06 pm »

- Great Lakes Rabbit Sanctuary
mieszka tam 500-600 królików, jest możliwość adopcji.
http://www.rabbitsanctuary.org/

Inne przykłady:
http://www.rabbit.org/rabbit-center/news/hayward/hayward_rescue/hayward_rabbits_animal-place.html
-> to news o tym, że "Animal House" przygarnia kolejne króliki, które mają mieszkać tam już do swojej naturalnej śmierci.
Przy okazji warto sprawdzić samą stronę Animal House - sanktuarium dla krów, świń, kur, itd. W zakładce "dla zwiedzających" znajduje się prośba, żeby odwiedzając miejsce okazać zwierzętom szacunek nie wnosząc i nie spożywając żadnego jedzenia, które zawiera szczątki zwierząt lub jest przez nie produkowane (jak mleko czy jajka):
All food must be vegan: Please respect the animals at the sanctuary by not bringing meat, dairy (milk, cheese, yogurt), eggs or honey onto the property. Peanut butter sandwiches, hummus, beans, green salads, fruits and veggies are a few suitable alternatives.

Picnic spots are available ? all food brought on sanctuary grounds must be vegan. This includes no meat, dairy (milk, cheese, yogurt), eggs and honey. Peanut butter sandwiches, hummus, beans, green salads, fruits and veggies are a few suitable alternatives. This is out of respect for the animals at the sanctuary, most of whom would have been killed for consumption if Animal Place had not been there for them.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2011, 18:01:43 pm wysłana przez RAL »

Offline kasia72w

• Członek SPK
  • Członek SPK
    • Stowarzyszenie Nasze Ujeścisko
  • Pozostałe zwierzaki: pies, kot
  • Za TM: Zuzia, Zygmuś, Kulek, Pinio, Misia
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 06, 2011, 17:55:30 pm »
Jak sądzisz, ile osób się nimi zajmuje? Bo na pewno nie jedna.
Robię dużo za dużo, ale tak się rozpędziłam, że nie mogę przestać.:)

Offline RAL

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 06, 2011, 18:03:46 pm »
tam jest ich ponad 500, nie 20. Po drugie jak wiele takich miejsc działa dzięki wolontariuszom. Tych też da się znaleźć.

A to odpowiedź głównie na temat tego czy się da w dużych grupach. Te króliki też są z różnych miejsc i żyją wspólnie, co więcej można je stamtąd adoptować (choć nie wszystkie przeznaczone są do dalszej adopcji).

Offline kasia72w

• Członek SPK
  • Członek SPK
    • Stowarzyszenie Nasze Ujeścisko
  • Pozostałe zwierzaki: pies, kot
  • Za TM: Zuzia, Zygmuś, Kulek, Pinio, Misia
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 06, 2011, 18:05:09 pm »
Cheri nie chce ich przeznaczyć do adopcji.
Robię dużo za dużo, ale tak się rozpędziłam, że nie mogę przestać.:)

Offline RAL

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 06, 2011, 18:16:58 pm »
umiem czytać.

była to jednak jedna z wątpliwości wobec trzymania królików w większych grupach.

Offline Blacky

• Użytkownik
  • *
    • Pomyślna Blog
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 06, 2011, 18:24:04 pm »
Ale one tam są sterylizowane/kastrowane, prawda? Nie rozmnażają się?
Save The Earth - it's The Only Planet With Chocolate! ;>
Pomyślna blog

Offline RAL

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 06, 2011, 18:47:46 pm »
We rescue rabbits from all across Michigan, and when able, from other areas of the United States as well. After their arrival at GLRS, the rabbits are given proper medical care if necessary, spayed or neutered, and are then ready to meet their potential adoptors! GLRS is a no-kill facility. Those rabbits who are not eligible for adoption, either due to health or temperament, live out their lives peacefully at the sanctuary.

Offline cheri

• Użytkownik
  • *
  • ;)
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 06, 2011, 19:13:07 pm »
Hej. Ale super przedsięwzięcie :) Bardzo dziękuje za zamieszczenie fotek są obłędne.
Oczywiście na taką ilość to się nie porwę, ale RAL dodałeś mi skrzydeł tymi fotkami że jednak się da.
Ja działam dalej i już mam jedną chętną osobę na wolontariusza :)