marciula- ja chyba mam podobny problem co ty, bo Zając również obecnie jest po ostrej "fazie wzrostu" i urosła bardzo dużo, a masy nie zdążyła dostatecznie nabrać. Niemniej swoje 3,6 kg aktualnie waży ( na nią i tak za mało). Zresztą mam wrażenie, że znowu się zbliża kolejny "skok"- powiedzcie mi,
jak rosną młode króliki? Nigdy takowego nie miałam, więc nie wiem. Zając ma obecnie coś ok 6 miesięcy- i odnoszę wrażenie, ze zalicza fazy gwałtownego wzrostu i spokojnego. Dwa razy już tak był- najpierw powoli przybierała na masie i się powiększała, a potem nagle "boom" w ciągu tygodnia przybywało 0,5 kg i królik się robił o połowę dłuższy. To normalne? Do kiedy będzie tak rosnąć, do roku?
A wracając do diety.
Zając ma nieograniczony dostęp do siana, suszki dostaje 2x dziennie, do tego warzywa- ona uwielbia korzeniowe i może jeść je w dużych ilościach bez biegunek
Uwielbia też jabłko, ale to od czasu do czasu bo ją wzdyma od za dużych ilości. Granulat- cuni pro dostaje raz dziennie- rano, na noc- dostaje duże kulki marstala. Granulat mieszam z cuni nature albo cuni crispy. Pytałam się kilku osób, które mają hodowlane króliki i również dodawały do karmy mieszanki. Zając przybiera na masie powoli, ale stale i myślę, że wkrótce nadrobi to co jej brakuje
Jest też dosyć żylasta i nie tak masywna jak te hodowlane, które oglądałam na fotach, więc myślę, że jest ok wszystko. Należy też pamiętać, że tak jak przy chudnięciu- nie można przytyć ani schudnąć za dużo w ciągu krótkiego czasu, bo mogą się pojawić problemy z sercem.