Witam, mam jedno pytanie. Kilka dni temu napisałam do paru weterynarzy z mojego miasta w związku z chęcią szczepienia królika oddzielnie przeciwko pomorowi króliczemu i myksomatozie. Przed chwilą odpisała mi zaufana Pani weterynarz, która zawsze szczepi i odrobacza mojego psa, a także raz uratowała życie mojej szynszyli. Na forum przeczytałam, że szczepionki 2w1 są szkodliwe i stąd moje pytanie na temat szczepionki Pestorin Mormyx - czy jest to szczepionka tzw. 2w1 i czy jest ona bezpieczna, czy raczej szkodliwa? Pani Weterynarz napisała także, że jest to szczepionka rekombinowana i działa przez cały okres letnio-jesienny, kiedy zwierzę może mieć kontakt z antygenami wymienionych chorób. Dodała, że ona używa ich cały czas i jeszcze nie zdarzyła jej się reakcja poszczepienna. Mam zaufać tej Pani weterynarz?
PS mam takie pytanie dlatego, że w tej klinice osobne szczepionki są sprzedawane po min. 10 dawek w opakowaniu, więc musiałabym zapłacić za całe opakowanie, a to w końcu wiąże się z dużymi kosztami takiego szczepienia. I nie ukrywajmy, ale będzie trzeba wydać sporo pieniędzy na takie szczepienia, więc trochę mi ich szkoda na pojedyncze szczepienia.