gumijagodowysok - to, że Luna miała chłodniejsze uszy nie oznacza, że miała obniżoną temperaturę ciała
- to musiałabyś spr. przy pomocy termometru (każdemu opiekunowi królika polecam dokonanie zakupu termometru, naprawdę może się przydać)
obniżona temperatura zawsze powinna zaniepokoić - zawsze ma przyczynę
po prawidłowo przeprowadzonym zabiegu sterylizacji/kastracji nie ma potrzeby dodatkowego dogrzewania królika - królik musi zostać umieszczony w odpowiednim miejscu, ale tym bardziej latem, kiedy w pomieszczeniach jest ciepło o odpowiednią temperaturę nietrudno - latem królik nie ma też możliwości wyziębić się latem podczas transportu - zimą sprawa wygląda odrobinę inaczej
termofor i sztuczne dogrzewanie stosuje się w przypadkach, kiedy temperatura królika spada z powodu jego złego stanu -
dzisiaj rozmawiałam z doktorem na temat możliwej przyczyny śmierci królika JustynaKról - oczywiście to czysto hipotetyczne twierdzenia, ale doc mówi, że zachowanie królika i tego typu utrata ciepła mogła wskazywać na wewnętrzne wykrwawienie - bardzo silne osłabienie i obniżona temp. wskutek utraty krwi
obniżona temperatura zawsze ma przyczynę i jest następstwem czegoś niepokojącego - w takim wypadku należy dogrzewać królika - jak już wspominałam nieraz u bardzo osłabionego królika stosowaliśmy np. gorącą kroplówkę, jednak dogrzewanie to tylko dodatek...w tym przypadku nie miało to jakiegokolwiek znaczenia...
tak czy inaczej u mnie termometr to podstawa - przy jego pomocy kontroluję np. stan mojego królika, gdy np. nagle przestaje jeść - przy problemach z układem pokarmowym utrata ciepła następuje szybko - widać jak temp. spada i to jest alarmujące
konkluzja...każdy powinien mieć termometr w domu