Witajcie !
Jestem posiadaczką 2 królików- Loli: około 8-9 lat i Białasa: wiek nieznany
: Chociaż 4 lata na pewno ma
Lolka, to w ogóle moje pierwsze zwierzątko
U poprzedniego właściciela skończyłaby pewnie, jako obiad...
Z Białasem byłoby zapewne to samo... Służył u babci tylko jako tatuś... Więc jego czas też już był policzony... Ale powiedziałam, że go zabiorę no i tak jest już ze mną jakieś 4 lata
Co prawda moje króliki nie mieszkają ze mną w domu, tylko w klatce, ale mają zawsze jedzenie i wodę, opiekę weterynarza ( czasami atakuje nas świerzb uszny
: ), a jeśli pogoda dopisuje, to wypuszczam je na dwór
I chciałabym dowiedzieć się trochę więcej na temat karmienia królików, tzn. czy dobrze je karmię.
W lato głównym posiłkiem jest trawa; mleczyk, koniczyna. Dostają także trochę suchego chleba, suchą karmę AS dla królików i jakieś jabłko, liść kapusty, marchewkę, żeby miały urozmaicone to jedzonko
W zimę natomiast jest podobnie: głównie marchewka, jabłuszka i płatki kukurydziane lub sucha karma. Dostają też kapustę pekińską, białą i suchy chleb.
Siano dostają bardzo rzadko.
I mam jeszcze pytanie co do suchych karm: czy one różnią się jakością, tak jak np. karmy dla kotów i psów ? Jeśli tak, to bardzo prosiłabym o linki do tych lepszych karm
Kapustę daję im w małych ilościach, bo słyszałam, że nie wolno podawać za dużo ? Tak samo z suchym chlebem- kanapka co drugi dzień. Czy to jednak też za dużo ?
Czekam na Wasze rady: czego podawać więcej, a czego mniej albo w ogóle wyeliminować z diety
Mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowana, jeśli robię coś nie tak
EDIT:
A to bohaterowie wątku
Białas
Lola
Proszę używać opcji "modyfikuj" i zapoznać się z regulaminem forum. Posty scalam. Mysza