Witajcie wszyscy zakróliczeni
Na początek krótko się przedstawię, a raczej przypomnę - kilka lat temu byłam aktywnym użytkownikiem starego forum, może starzy bywalcy (Ziabak, Uszata, Aseti) pamiętają mnie pod loginem mrofka. Zaznaczam to, żeby mi się od razu jako nowej nie oberwało
Od prawie ośmiu lat królikiem mojego życia jest Adaś zwany Daśkiem, kundelek miniaturka.
Ale do rzeczy. Po pierwsze, zawsze w przypadku jakichkolwiek wątpliwości zaglądam na to forum, bo wiem, że jest tu masa ludzi, którzy nie tylko kochają króliki, ale też kochają je mądrze. Ostatnio szperając po forum trafiłam na wątek o granulatach i ku swojemu zdumieniu wyczytałam, że bardzo polecany niegdyś alex nagle zaczął mieć fatalną reputację. Kiedy byłam świeżo upieczoną opiekunką królika przeczytałam wszystko, co znalazłam na temat fizjologii uszatych i wskazanej diety, dlatego właśnie zdecydowałam się na ten granulat (oczywiście, tylko jako dodatek do diety, opartej na sianie, suszonych ziołach i zieleninie). Przez te prawie osiem lat Dasiek chowa się świetnie, jedyną poważniejszą przypadłością trawienną był kamień nerkowy, którego dorobił się minionego lata (rozbity dzięki fachowej interwencji dr Joanny Persony). Nigdy więc nie myślałam o zmianie granulatu - aż dotąd.
I tu moje pytanie - czy alex "popsuł" się przez te kilka lat? Czy po prostu te nowe granulaty, chodzi mi o chwalone przez wszystkich Cuni, są o tyle lepsze, że jest sens przestawiania na nie królika w świetnej formie i wieku cokolwiek dojrzałym? Czy ten kamień nerkowy mógł być spowodowany wadami alexa?
I druga kwestia. Kupiłam Daśkowi na próbę Cuni Pro i Cuni Complete, ale nawet jeśli zdecyduję się na przejście na te granulaty, muszę to zrobić stopniowo. I tu mój dramat: internetowy sklep świat królika, w którym normalnie go zamawiałam, nawala z terminami, a zapasów alexa została mi resztka. Sklepy w Warszawie, w których go kupowałam, albo nie istnieją (Nowy Świat), albo przestały go mieć w ofercie (zoologiczny w Galerii Moktów). W pozostałych na pytanie o alexa sprzedawca robi wielkie oczy. Stąd drugie pytanie
- czy ktokolwiek wie, gdzie w Warszawie można kupić alexa?? Najlepiej na Ursynowie albo w centrum, ale jak trzeba, pojadę i na Białołękę...
Będę super wdzięczna za pomoc. Dasiek jeszcze bardziej :-)
Pozdrawiam ciepło
notująca