Hej, odkopuję temat z prośbą o pomoc i rady jak zwiększyć wagę mojego królika. Krótka historia. Moja białka ma 10 lat, jakieś 3 tyg temu któregs dnia zauwazylam ze jest cala zabrudzona kupa, pojechalam z nia od razu do lekarza, zostala na noc na kroplowke, wyczuli cos w brzuchu, plastyczna mase. nastepnego dnia bylo troche lepiej, masa w brzuchu sie zmniejszala ale Białka zostawała w lecznicy przez kolejne 7 dni na codzienne kroplówki. miała apetyt, dostala kontrast, ten przemieszla sie jale bardzo powoli. stan sie nie pogarszal. bylo troche lepiej ale bez rewelacji, pila, sikala i robila male bobki. po tygodniu zapadla decyzja o gastrotomii. poniewaz jets to stary krolik, nie byl osowialy, mial apetyt itp bardzo wahalam sie z odeciem decyzji o operacji. kolejengo dnia poechalismy na operacje, okazlo sie ze stan sie polepszyl, operacja odlozona. niestety po 2 dniach znowu podjeli decyzje o operacji i wykonali ja. bialka wrocila do normy, ja a takiego starego krolika dzielnie sobie radzi natomiast bardzo spadla na wadze. gdy byla w srednim wieku wazyla ponad 2 kilo, przed operacja 1190g natomiast w tydzien po operacji wazy 890g. potrzebuje rady jak ją dokarmic. jest slaba, ma apetyt, je proszkowana karme herbicare plus,suszki, owoce, warzywa, siano, natmiast niestety przy gwaltowniejszych ruchach potrafi sie wywalic i ma problemy zeby sie podniesc. lekarz mowi ze opada z sil.
kupilam dzis suszone banany, jablka, mieszanke warzyw, mniszek lekarski, starlam jablko i marchewke, dalam jej porcje proszkowanej karmy z gerberkiem marchewkowym dla dzieci. kupilam tez pestki slonecznika i dyni, bo cyztalam ze dajecie to krolikom, ale nie wiem ile im dawac. czytalam tez o siemieniu, ale nie wiem w jakiej postaci i ile im tego dawac? proszkowane, ziarenka czy zalewane wodą z takim sluzem?
jesli ktos ma jakies pomysly jak wzmocnic krolika bede wdzieczna za pomoc. dzieki!