Autor Wątek: dziwne zachowanie  (Przeczytany 10038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kanilox

• Gość
dziwne zachowanie
« dnia: Kwiecień 04, 2007, 00:35:41 am »
przedwczoraj złapałem chyba królika  jest brązowo czarny i ma bardzo krótkie uszy chodził po ogródko gdy chciałem go złapać głośno warczał ale nie uciekał tylko sie na mnie rzucał gdy go złapałem to włożyłem go do plastikowego. puda potem go zawinełem w szmatę żeby mnie nie podrapał i włożyłem go do klatki nasypałem mu siana i miskę z mlekiem a on do niej wszedł i wszystko wylał potem dałem mu kawałek chleba i posiekaną marchew i zostawiłem na noc jak przyszyłem nic nawet nie dotknął a dzisiaj dałem na noc mu miskę z wodą może coś wypije. a jak przybliżam do klatki ręke to sie na nią rzuca i głośno warczy . nie wiem co mu jest proszę o pomoc wolał bym go zatrzymać ale jak jest on jakiś chory to go wypuszczę

skorpion81

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2007, 08:04:19 am »
Pierwsze pytanie: do jakiej klatki do wlozyles?
Drugie pytanie: od kiedy dorosle kroliki pija mleko?

Na moj rozum to powinienes:
- isc do weterynarza z krolikiem zeby sie upewnic czy krolik nie jest ranny ani chory, i zeby sprawdzic ogolny stan zdrowia
- jesli chcesz go zatrzymac to powinienes zapewnic mu odpowiednia klatke
- kroliki musza jesc odpowiednie rzeczy (a nie pic mleko i jesc chleb) - odpowiednia diete znajedziesz na forum
- kroliki reaguja agresja gdy czuja sie zagrozone - poczytaj na forum o oswajaniu krolika.

I na koniec: co to za myslenie "jak jest chory to go wypuszcze"??????  :bejzbol
Jesli krolik jest chory to trzeba go wyleczyc, a nie wypuszczac "na pastwe losu".

Offline nika73

• Członek SPK wspierający/honorowy
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2007, 09:14:39 am »
kanilox, nie dawaj królikowi mleka ani tym bardziej chleba!! Może się poważnie rozchorować!!
Podstawowym pożywieniem królika jest siano ( kupisz w zoologicznym) które musi mieć cały czas. Musi mieć cały czas dostęp do wody. O reszcie poczytaj:
http://www.porady.kroliki.net/?p=dieta to link do porad na temat żywienia

Poczytaj też o agresji u królików
http://www.porady.kroliki.net/?p=agresja
Również miałam znalezioną króliczkę po przejściach, była na początku bardzo agresywna, do nas się przyzwyczaiła ale z kotem ... :bejzbol ... czeka na adopcję w przechowalni SPK.
Królik miniaturowy nie ma dużych szans na przeżycie na wolności, nie wypuszczaj go!!
Poczytaj też o oswajaniu
http://www.porady.kroliki.net/?p=oswajanie

Musisz w ogóle poczytać o królikach, żeby mu nie zaszkodzić, biedaczysko jest po przejściach-
dobrze żebyś poszedł do weterynarza skontrolować stan zdrowia króliczka.
Życie jest piękne... pomimo wszystko

Renata

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2007, 10:26:07 am »
Kanilox

Tak jak pisały dziewczyny królikom nie wolno dawać chleba bo zajęczaki nie żywią się zbożem tylko sianem, jak jest pożółkłe lub kłujące to może go nie chcieć jeść bo żółte traci smak a ostre dźbła kaleczą mu pyszczek.
Obecnie króliki miniaturowe a sądząc z opisu uszu właśnie takiego schwytałeś, karmi się oprócz siana granulatem. Jest to zmielone sano z dodatkiem zmielonych warzyw, ziół i witamin, wszystko to jest razem sprasowane w takie słupki jak z maszynki do mięsa.
Najłatwiej kupić granulat Vitapol, jest co prawda opisany jako dla gryzoni ale ujdzie.

Wielu sprzedawców oferuje mieszanki zbóż z kolorowymi dodatkami, taki pokarm nadaje się dla gryzoni np. świnki morskiej, szczurka, ale nie dla królika bo on nie jest gryzoniem tak jak pies nie jest kotem ;) .
Te kolorowe dodatki to nie wiem czy nawet dla nich są dobre :( W sumie te mieszanki wyglądają zachęcająco dla kupującego i o to producentom chodzi.
Nie wolno też dawać żadnych kolb, wapna oraz dropsów które mogą oferować sprzedawcy - to jest zwykłe wykorzystywanie naiwnych właścicieli :(

Jak wiadomo że królik jest zdrowy to można mu też dawać w małych ilościach np. marchewkę, pietruszkę której liście są wielkim przysmakiem królików, jabłko, mniszek lekarski potocznie zwany mleczem.

KRÓLIK MUSI JEŚĆ CO KILKA GODZIN W PRZECIWNYM RAZIE UMRZE TAK JEST UKSZTAŁTOWANY JEGO UKŁAD POKARMOWY ŻE CAŁY CZAS MUSI MIEĆ POKARM W JELITACH, NAJLEPIEJ SIANO.

Królik może być agresywny z kilku powodów:
po pierwsze agresja terytorialna ale to rzadko przeciwko ludziom, przeważnie skierowana jest przeciwko psu, kotu lub innemu królikowi, poza tym ten królik jest za krótko u Ciebie.
Przyczyną agresji może być ból - tak jak psy królik gdy go coś boli może chcieć aby pozostawić go w spokoju, ale w takim wypadku koniecznie należy go leczyć a nie wypuszczać.

Choć choroby nie można wykluczyć to w tym konkretnym przypadku przyczyną agresji może być lęk. Królik gdy jest naprawdę przestraszony posuwa się do ostateczności czyli do ataku. Możliwe że z poprzedniego domu ma bardzo złe wspomnienia związane z ludźmi, mógł być "zabawką" dziecka i teraz na wszelki wypadek atakuje żeby go nie meczyć. Dla niego to jest walka o życie.
Takiemu królikowi należy okazać wiele cierpliwości i zrozumienia a z czasem wynormalnieje. Pamiętaj jednak że króliki nie lubią podnoszenia - boją się go.

BARDZO CIĘ PROSZĘ W ŻADNYM WYPADKU NIE WYPUSZCZAJ GO

Pomyśl że możesz mu uratować życie a jeżeli go wypuścisz zginie a jego śmierć będzie ciążyła również na Twoim sumieniu.

Jeżeli nie chcesz go zatrzymać nie ważne z jakiego powodu to jak najwcześniej skontaktuj się z SPK aby mogli go zabrać od Ciebie i udzielić mu fachowej opieki.
[/b]

Renata

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2007, 10:31:44 am »
I jeszcze jedno. Królik musi mieć stały dostęp do czystej wody i siana.

naomi19

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2007, 11:37:58 am »
Dleczego uważasz jego zachowanie za dziwne? Ono nie jest dziwne, to królik po przejściach, chyba nie oczekiwałeś przytulanki. Jeśli uważasz to zachowanie za dzowne i chcesz się go pozbyć to oddaj królika do schroniska lub skontaktuj sie z kimś z SPK- tam przynajmniej królik bedzie miał opieke weterynaryjną i spokój, a przede wszytskim szansę na znalezienie dobrego domu. Na razie poczytaj to: www.uszata.com

kanilox

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2007, 15:18:21 pm »
mój tata powiedział żebym dał mu mleko bo to jest malutki  królik siano też mu dałem a dzisiaj sałatę i mój tata hodował króliki to chyba coś o tym wie

skorpion81

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 04, 2007, 15:44:22 pm »
W społeczeństwie pokutuje wiele zwyczajów, przesądów i mitów na temat królików. Jeśli twój tata miał króliki hodowlane to nie dziwię się że ten królik wydaje mu się mały. Tak czy siak, nawet małym królikom (do 4-5 tygodnia życia) nie podaje się mleka krowiego (tylko specjalne mleko dla kociąt).

Kup królikowi granulat z vitapolu, sianko i podaj wode do picia.

i oczywiscie odwiedz weterynarza.

skorpion81

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 04, 2007, 15:44:52 pm »
a i salaty to bym raczej na razie nie podawala (zwlaszcza tej kupionej w sklepie).

kanilox

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 04, 2007, 15:47:58 pm »

naomi19

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 04, 2007, 16:12:31 pm »
Nie podawaj mu w ogóle mleka. Możesz podać tylko mleko kocie lub suczki. Jeśli dalej będziesz podawał królikowi mleko, to od zdechnie i miej tego świadomość...
Idź do weterynarza. Karm tylko granulatem i sianem, jeśli masz możliwośc kupienia- zioła suszone, wprowadzaj mleczyk, trawę, inną zieleninę- stopniowo.
Jeśli nie chcesz go- oddaj go, ale czym prędzej, jak pisałam- gdzie indziej będzie miała  przynajmniej opiekę weterynaryjną.

Zdjęcie mi się nie wyświetla.

Renata

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 04, 2007, 18:28:58 pm »
pozwoliłam sobie wkleić zdjęcie

Śliczny ten króliczek ale rzeczywiście młodziutki, na zdjęciu wygląda na jakieś 2-3 miesiące ale za duży na karmienie mlekiem - wystarczy woda. Co do mleka to patrz na wypowiedź Naomi.

Za mały natomiast na: marchew, jabłka , sałatę (jakąkolwiek a co dopiero masłową lub lodową - jedyną jaką można królikom dawać to rzymska ale tę tródno kupić), trawę oraz  inną zieleninę.

Tak młode króliki mogą dostawać jedynie siano, suszone zioła oraz granulat. Podawanie tak młodemu króliczkowi zieleniny może wywołać biegunkę której następstwem może być śmierć uszatego a tego byś z pewnością nie chciał.
Wszelkiego rodzaju świeże warzywa oraz zieleninę można w bardzo maleńkich ilościach wprowadzać dopiero w 4 miesiącu życia obserwując jednocześnie czy nie wywołują biegunki.

Koniecznie udaj się z nim na wizytę do weterynarza aby go obejrzał i sprawdził czy na pewno jest zdrowy. Niepokojące jest to że on nie je.
Pamiętaj, że każdy kto chce mieć zwierzęta jest prawnie zobowiązany zapewnić im opiekę weterynaryjną.

Niechętnie się do tego przyznaję ale jak to ma pomóc jakiemuś królikowi ...
Co do Taty to niestety mój też kiedyś chodował króliki i wydawało mu się że się na nich zna. Chodował je tradycyjnie czyli : siano, warzywa, suchy chleb, ziarna zbóż, zielenina itp.
Gdy niedawno z nim rozmawiałam o opiece nad królikami to sam przyznał że wiele rzeczy o królikach wiem od niego lepiej i po zastanowieniu się to ja  mam rację co powinien jeść królik. Jedno muszę przyznać, nigdy gdy podejrzewał że królik może być chory nie pozostawiał go bez opieki weterynarza.

Podobnie może być z Twoim Tatą, może kieruje się starymi metodami a przecież nauka postępuje i wiemy coraz więcej również o królikach.

Offline Gunia

• Użytkownik
  • *
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 04, 2007, 19:09:40 pm »
Na moje oko to to jest dziki młody królik. Nie atakujcie chłopaka, też jakbym nie znała się na królikach dałabym mu do jedzenia to co on.
Powinieneś zachować ostrożność i udać się z nim do weterynarza, nie wiadomo czy nie jest chory, zwłaszcza że taki młody zabłąkał się bez matki na podwórko.
Atakuje Cię prawdopodobnie dlatego, bo nigdy nie miał kontaktu z człowiekiem i jest bardzo wystraszony.
Pisz dalej co z króliczkiem!

pozdrawiam

naomi19

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 04, 2007, 19:56:08 pm »
Faktycznie młodziutki króloiczek, w takim razie zielenina odpada.
Jesteś z Zabrza- najlepiej byłoby, gdybyś przywiózł królika do Pogotowia Leśnego (na pewno słyszeliście o tym) w Mikołowie, ja mam pieszo do tego pogotowia jakieś 5 minut. Tam czeka go dobra opieka, a po "wykurowaniu", po przystosowaniu do życia na wolności- będzie na te wolność wypuszczony.
Skontaktuj się ze mną w tej sprawie na pw jesli jesteś zainteresowany.

Offline nika73

• Członek SPK wspierający/honorowy
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2007, 00:22:09 am »
:wow  o matko jakie cudo!!
On ma rzeczywiście umaszczenie zupełnie dzikiego królik.... i ten wzrok  :hmmm naprawdę wyglada na dzikie zwierzątko a uszka ma prawdopodobnie krótkie, bo jest bardzo mały ( siłą rzeczy większy niż miniaturki młodziutkie )
Dziewczyny mają chyba rację- nawet jeśli to dziki króliczek- na wolności, bez matki ma małe szanse.... szczególnie przy spotkaniu z drapieżnikiem. :(
Nie wiem czy można całkiem "udomowić" królika, który urodził się na wolności ale musisz podjąć jakieś działania, bo nie pijąc i nie jedząc długo nie pociągnie  :oh:
  Być może najlepszym rozwiązaniem byłoby podjechać z nim do tego Mikołowa, żeby mógł się usamodzielnić i wrócić do natury, kiedy bedzie miał już szanse na samodzielne przetrwanie.
Nie mogę się na niego napatrzeć....  :DD
A wzrok ma jak dzikie zwierzątko złapane w pułapkę- wtedy przecież agresja to zupełnie naturalna reakcja....
Powodzenia  :heart  Pisz co z nim, proszę, jakie decyzje podjęliście z tatą odnośnie "dzikuska".
Życie jest piękne... pomimo wszystko

mru

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 05, 2007, 10:13:50 am »
Wygląda, jak dziki i być może jest to dziki królik. Ja bym pewnie przeszukała okolice, gdzie został znaleziony, bo być może w pobliżu gdzieś się kręci cała rodzinka lub matka króliczka. Na pewno powinien obejrzeć go doby weterynarz. Zadzwoniłabym pewnie do jednej z wetek z Warszawy, Mileny lub Lidii.  Dobrze byłoby skontaktować się także z kimś, kto ma wiedzę na temat opieki nad dzikimi zwierzętami.

Offline Gunia

• Użytkownik
  • *
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 05, 2007, 11:30:34 am »
Nie próbuj go głaskać, tylko w wyjątkowych sytuacjach go dotykaj. Wątpię, żeby udało się go oswoić i jeżeli jest to dziki królik to powinieneś go wypuścić, ale wcześniej niech go obejrzy weterynarz! I tak jak mru napisała rozejrzyj się czy gdzieś w okolicy nie kręcą się króliki, bo to pewnie byłaby jego rodzina.

Renata

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 05, 2007, 13:25:04 pm »
Gunia my wcale nie atakujemy chłopaka tylko bardzo się troszczymy o znajdka  :P

Kanilox jak tam króliczek ? Żyje ?

A może to zając? Ja nigdy nie widziałam dzikiego królika a zająca to tylko dorosłego z daleka :wow

Offline Gunia

• Użytkownik
  • *
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 05, 2007, 15:15:33 pm »
dobra dobra :p
Ja widziałam dzikie króliki... Z daleka, ale są dość małe i mają krótkie uszy i o taki właśnie kolor. A zając to chyba miałby już długie uszy i wielkie skoki...

kanilox

• Gość
dziwne zachowanie
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 05, 2007, 15:15:41 pm »
wczoraj dałem świeże siano i jak przyszyłem to nie było go nie wiem czy zjadł czy wdeptał w ściółkę i chyba sie napił trochę wody a dzisiaj rano też mu dałem świeżego siana ale jeszcze nie sprawdziłem i jeszcze zaras sprawdzę czy gdzieś blisko mojego ogródka widać ślady królików