Niestety ale czasem się tak zdarza, że pacjenci w każdej lecznicy siedzą po kilka godzin. Zwłaszcza jeśli mowa jest o wizytach w weekend, kiedy lekarzy jest zazwyczaj mniej, a pacjentów więcej bo maja wolne. Nigdy do końca nie można oszacować ile czasu wyniesie wizyta a wystarczy, że zbiegnie się trzech pacjentów wymagających ponad godzinnej wizyty w tym samym czasie i już wychodzą godziny czekania. Niestety ale jeśli już zwierzak z właścicielem doczekuje się swojej kolejki to „chce wiedzieć za co płaci” i oczekuje, że przyjmie się go z wystarczającą uwagą i zrobi wszystkie potrzebne badania, a czas płynie. Często jest tak, że pacjenci zapisują się na „obcięcie pazurków”, zakłada się że zajmie to dziesięć minut, po czym w czasie wizyty przypominają sobie o czymś jeszcze co zajmuje minut kilkadziesiąt. (Bo skoro już jestem to zapytam, co z tym uchem)
Zazwyczaj jest tak, że na raz w lecznicy zjawiają się pacjenci wymagający szybkiej interwencji i zajmują zespół na kilka godzin. (prawo serii) Zatrudnienie większej liczby lekarzy jest niemożliwe, bo te kilka korków w miesiącu nie utrzyma nowej osoby na stanowisku pracy. Taki też „zawalony” dzień utrzymuje finansowo „bardziej luźne dni”. W związku z tym faktem niemożliwe są zniżki. Banki nie dają zniżek na raty a hurtownie też nie oferują zniżek na leki.
Często pacjenci pomijają kolejkę: „bo poród”, „bo złamanie”, „bo ciężki stan padaczkowy”, „bo zatkanie i trzeba od razu robić zabieg” i ludzie w kolejce nie potrafią zrozumieć dlaczego nie zostali przyjęci o czasie. Kiedy jednak ich zwierzak znajduję się w stanie emergency oczekują przyjęcia od ręki. W przypadku lecznic pośpiech jest naprawdę nie wskazany, ponieważ generuje błędy.
Wiem, że kolejka po kilka godzin jest nie do zniesienia. Ale lecznica oraz organizm, to nie maszyna i czasem trudno wyliczyć roboczogodziny. Chciałam troszkę przybliżyć stanowisko lekarskie z perspektywy lekarza. Dokładna diagnoza wymaga czasu, a sytuacja jak zbierze się kilku pacjentów z pacjentami „potrzeba przyjąć bez kolejki” jest niestety patowa.