Musiał by się wypowiedziec ktoś, kto lepiej się na tym zna niż ja
Na razie z mojego rekonesansu wynika, że:
- w medycynie ludzkiej wycofano ketaminę w państwowych lecznicach, w prywatnych nie do końca wiadomo, podobno też
- ketamina nadal stosowana jest w weterynarii z powodu swoich licznych zalet, posiada jednak również wady
- w medycynie ludzkiej stosuje się różne rodzaje narkozy wziewnej - im lepszy środek i ma mniej efektów ubocznych, tym droższy, uzycie środka refundowanego z NFZ nie podlega chyba wyborowi pacjenta
- pierwszy raz o tym problemie usłyszałam ponad 10 lat temu, kiedy to weterynarz oświecił mnie, że stosowano wówczas u ludzi nagminnie wziewnie halotan, chociaż sewofluran jest o wiele lepszy, ale droższy i nie mówi się o tym pacjentom, ale przy narkozie psa o tym sie z kolei informuje i oczywiście mam prawo wyboru,
- tak więc wydaje mi się, że przy narkozie wziewnej u krolików mamy do wyboru kilka środków, z których jedne są droższe, a inne tańsze, ale wszystkie razem i tak sa droższe niz narkoza dożylna, czyli operacja jest droga
- wynika to pewnie też stąd, że do obsługi takiej narkozy musi być dodatkowa osoba? a i sam środek jest drogi
- nie do każdej operacji mozna zastosować narkozę wziewną, ale tu musielibysmy się zorientować w temacie i zasadach, np do operacji zębów chyba średnio się nadaje, podobnie jak do operacji w obrebie klatki piersiowej
- na razie wiadmo mi o 2 środkach do narkozy dozylnej: ketamina i propofol
- ketamina jest wstrzykiwana w wiekszej dawce - i albo raz albo pewnie, jesli operacja długa, to ponownie, ewentualnie, aby znieczulic bardziej, jesli zwierzę nadal coś odczuwa, przez co jest bardziej ryzykowna, bo w wiekszej dawce na raz obciąża organizm, i nie da się jej szybko zniwelowac
- propofol jest dozylnie podawany w małych dawkach, ale często, przez co ma chyba zblizone dzialanie do narkozy wziewnej i szybciej jest ta narkoza odwracalna, mniej naraz obciąża organizm, ale jest klopotliwa w dawkowaniu, o ile się zorientowałam, na razie dopiero testujemy operacje z uzyciem propofolu, nasze najnowsze warszawskie kastracje i sterylizacje są z uzyciem tego srodka, z informacji lekarzy wynika też, że jego uzycie moze byc dobre przy krotszych operacjach jak kastracja czy nawet sterylizacja, ale przy dluższych może juz nie, tak więc tez potrzebne nam uscislenie,na temat zasad stosowania tego srodka,
Propofol był ulubionym srodkiem nasennym Michaela Jacksona i to on go w końcu zabił, własnie się zaczytuję tymi informacjami.