ale ten facet podobno je trzyma z innymi zwykymi durzymi królikami. i nic z tym nie może zrobić;/ już się pytałam znanego policjanta.
Prym i Mas np też trzymają duże króle z małymi i co byś chciała z tym zrobić? Królikom to nie szkodzi ani nie przeszkadza. Prawo też tego nie zabrania, miniaturka to taki sam królik jak olbrzym belgijski (tylko mniejszy
). Zresztą, prawo zjeść królika też mu nie zabrania, jakkolwiek mały by nie był, choć do tego to by w zoologu nie kupował, bo drogo.
Rice, ale z tego, co wiem, to żaden przepis nie zabrania hodowli czy sprzedaży królików. Zabrania się tylko ich sprzedaży na giełdach, targach i targowiskach. Przepis odnośnie zakazu hodowli mówi wyraźnie o psach i kotach. I jak dla mnie też jest dość trudny do egzekwowania czy interpretacji - bo co, jak ktoś sobie rozmnoży psa i go sprzeda za 350 zł, to już nie handel? A jedna pani w punkcie ksero dostała karę za niewydrukowanie paragonu za jedną stronę ksero - ona musiała się rozliczać z każdego grosza, a taki pseudohodowca już nie musi
Uważam, że US powinien umożliwić zgłaszanie takich cwaniaków online i przetrzepać im portfele, to by się mnożenia psów odechciało. A od gmin obowiązkowa sterylka, a jak nie, to pies zarejestrowany jako hodowlany i rozliczanie się ze szczeniąt.