,jest okrutny wobec innych królików i prawdopodobnie zadusiła dwa króliki,, no i właśnie dlatego boję się że one się nie zaprzyjaźnią.
No i powiedzcie mi czy ona by się zmieniała po sterylizacji ? (chodzi mi głównie o jej charakter)
Co to znaczy "okrutny"? I jaki ona ma teraz charakter?
Króliki to zwierzątka stadne i potrzebują towarzystwa. Parki mieszane mają duże szanse na zaprzyjaźnienie, ale z niektórymi uszakami idzie trudniej (albo długo były same, albo mają złe doświadczenia, albo oba są wybitnie osobnikami alfa i chcą dominować).
Ale kastracja czy sterylizacja nie będą pieniążkami wyrzuconymi w błoto, bo króliki chorują na nowotwory narządów rodnych (zabieg je przed tym uchroni) męczą się własnym popędem i brakiem potomstwa.
Szanse na przyjaźń mają duże, a sprzedawców nie słuchaj, jakby się znali, to by nie trzymali nie kastrowanych zwierząt w jednej klatce czy akwarium na małej przestrzeni, bo to nawet najmilsze zwierzę może musieć walczyć o przestrzeń.
Zabieg nie zmienia charakteru - ale ukraca popęd i zachowania terytorialne (zwykle), to tak jak u ludzi, czasem są tacy, co nie przepadają za większością towarzystwa, czasem potrzebują więcej przestrzeni dla siebie. Jak masz dwa króliki, to powinnaś już wiedzieć, jakie mają charakterki i upodobania, one nawet rozdzielone się czują (moje, jak wyczują "obcego" to strasznie bronią terenu, a do siebie są jak misiaki).