mnie się wydaje, że poza tymi podstawowymi informacjami , co jakie zachowanie oznacza, to wszystkiego nauczysz się z czasem. Closter jest moim pierwszym królikiem, więc nie mam porównania, ale na pewno każde zwierzątko ma swoje specyficzne zachowania. Ja po sposobie podnoszenia głowy widzę, czy Closter się czymś zainteresował czy wystraszył. Kiedy ma ochotę się miziać, a kiedy szaleć (zabawa w dawać królika..hehe). Myślę, że jak się troskliwie opiekujesz królikiem to on widzi, że jesteś jego. A z tym sikaniem, to trzeba trochę dyscypliny, królik też powinien mieć jakieś ograniczenia. Może zwyczajnie nie pozwalaj mu na wchodzenie na kanapę, a jak wskoczy to go zdejmij i połóż się z nim na dywanie. Postaw obok kanapy dodatkową kuwetę, może królik ma daleko do klatki
[ Dodano: Sro Kwi 14, 2010 2:28 pm ]
ja zabraniam Clostowi wskakiwać na moje łóżko. On dobrze wie, że nie wolno, bo jak go tylko nakryję to momentalnie znika za łóżkiem. A stosuję zwykłe "nie wolno" troszkę podniesionym głosem (ale nie krzyczę) i delikatnie popycham królika do zejścia z łóżka.