"odpadki kuchenne - suchy, nieposmarowany chleb, obierki ziemniaczane pozbawione kiełków, części nadpsutych i zazielenionych, resztki ziół, resztki sałaty;
odpadki z ogródka - owoce bez cześci nadpsutych, liście dalii, pędy wegetatywne truskawek, zielone strąki soi i grochu (bez nasion!), świeże ścinki z drzew leśnych, zioła (patrz tabelka);
pasza z łaki - (patrz tabelka);
słoma - tylko dobrej jakości;
ziarna - owies, przenica, kukurydza, jęczmień, otręby, słonecznik, osuszone pestki z dyni;
warzywa - marchew, buraki, ziemniaki, sałata, rzepak, brokuły (głównie liście i łodygi), pietruszka - głównie natka, ale i korzeń, liście rzodkiewki, cykoria, koperek, bazylia;
owoce (ograniczone, traktować jak przysmaki) - jabłka (wydrążone), czarne jagody, melon, pomarańcze, papaja, śliwki, gruszki, ananasy, brzoskwinie, maliny, truskawki, grapefruity, kiwi, winogrona."
o.O