Witam, od 2 miesięcy mam w domu nowego domownika - miniaturkę baranka - Teodora, w poprzednim domu był karmiony czym popadnie, jadł mnóstwo kapusty pekińskiej i całe dnie spędzał na dworze z kotem, przygarnęłam go jak miał 7 miesięcy , w związku z tym , iż królika w domu mam po raz pierwszy nie miałam zielonego pojęcia jak karmić króliczka.
Czytałam dużo wpisów na forach, stronach ale zawsze każdy z nich czymś się różnił albo był ogólnikowy.
Dwa razy już wylądowałam z nim u weterynarza z powodu choroby układu pokarmowego , antybiotyk sucha dieta ...ręce już opadają bo nie mam pojęcia co robię źle i wiem że on cierpi ...
Jeżeli chodzi o jedzenie jakie dostaje ,zawsze ma dostęp do sianka wody i kawałka suchego chleba , rano i wieczorem dostaje granulat do miseczki (mniej więcej 1/4 miseczki ) oczywiście poranny nie zjedzony granulat wyrzucam i sypie nowego.
Dodatkowo , czasami wrzucę przysmaczek albo suszone owoce i warzywa ( mieszanka którą zaproponował pan w zoologicznym ). Na początku zjadał marchewkę, brokuła obierki z ziemniaka czy z ogórka , teraz ugryzie raz i zostawia. Zjada tylko granulat , oczywiście sianko dużo pije i uwielbia suchy chleb.
Czy ktoś może pomóc mi w dobraniu odpowiedniej diety ? gdzie kupić, co kupić ile razy dziennie podawać żeby znowu nie skończyć u weterynarza ...
Z góry WIELKIE dzięki