Chętnie podzielę się wiedzą bo też mam cukrzyka. Mój Przypałek, choć młodzieniec(3,5 roku) od 2 lat ma stwierdzoną cukrzycę, tak jak w Twoim przypadku miał robione badanie krwi i moczu. Mojego malca od tamtego czasu prowadzi dr Ziętek, nalepszy króliczy lekarz. Zaczęło sie od tego że zaczął słabnąć i malo jadł. Po wykonaniu badań i przejściu na dietę Przypał miał tylko raz poważne wachania cukru, naszczęscie przeszło po 12 h.
Po pierwsze:nie radzę trzymać królinki na samym sianie bo to niebezpieczne, głodzenie może doprowadzić do poważnych komplikacji. Zaopatrz się w dobrą karmę dla kosztaniczek (one też mają podatność na cukrzycę). Najlepsza jest karma Versele Laga Degu Nature, lub Degu Complete.
Po drugie topinambur. Bulwy nie zawierają skrobii, zawierająca natomiast inulinę, która obniza poziom cukru we krwi. Suszone czipsy z herbal pets rozdrabniam i mieszam z vesele lagą zeby nie było przebierania. Super jest też świeży, na wsi u narzeczonego mam też tobinambur zasadzony w ziemi, który daje bulwy podobne do ziemniaków. Kroi sie w kawałeczki i podaje jako osobne danie. Szału nie ma ale zjada. Mogę Ci podesłać parę, a jak masz ogródek to część możesz włożyć do ziemi na zimę, a część do zjedzenia.
Po trzecie wszelka zielenia jest dozwolona dużych ilościach, suszki, wszyskie zioła, warzywa tylko te nie zawierające cukrow. U mnie króluje seler naciowy, natki z marchwi, seler, koperek, cykoria, suszona babka lancetowata i mniszek, krwawnik, liscie i galązki z drzew owowcowy nie pestkowych np malina, porzeczka.
Można też podawać siemię lniane i proso.
Na wzmocnienie i odporość zwłaszcza zimą możesz podanać echinaceę w tabletkach, 1/4 rozkruszyć zmieszać z odrobiną wody +Cebion (wit C w kroplach) i do pysia.
Nie dozwolone są warzywa korzeniowe tj marchew, seler, pietruszka, wszelkie owoce, ziarna zbóż zwłaszcza pszenica, orzechy. Co do korzenia cykorii i mniszka nie jestem pewna, ale uważałabym bo to też cukry(co prawda są w składzie Herbal pets karma ziołowo warzywa dla koszatniczki, ale pewności nie mam czy nie szkodzą, nie podaję, jest tam też suszony burak który nie bedzie odpowiedni)
Jężeli będziesz konsekwentna to z małą będzie ok, ale niewykluczone że pojawi się zaćma, częsta przypadłość przy cukrzycy. Mój Pzypałek właśnie ma taką zaćmę na jednym oczku, pewnie słabo widzi ale poza tym jest całkiem sprawny mimo lekiej nadwagi:) Powodzenia. Jak coś- służę poradą:)