wszystko trzeba będzie sprawdzić
Ja miałam tymczasa znalezionego w lesie. Nawet bardzo podobna do Twojej.
http://forum.kroliki.net/index.php?topic=12363.0 Niestety dwóch weterynarzy nie przejęło się nią na tyle, by zareagować na nasze sugestie i mimo wizyty u weta, sama została z wyciąganiem z bidy kleszczy (które mogły przenosić śmiertelna dla niej chorobę lub doprowadzić do uduszenia w wyniku obrzęku - pokąsany cały nos). Miała też innych pasażerów na gapę. Była bardzo wychudzona i młodziutka, nie pomyślałyśmy, a musiała być w początkowej ciąży...
Teraz mam w domu dwójkę jej dzieci, a marta1984 trzeciego gagatka
Tak więc najlepiej nalegaj na odrobaczenie Advocate'm lub Ivomec. A jak chcesz jej szukać domu to skontaktuj się z dziewczynami z Grupy Adopcyjnej, czy SPK by nie pomogło w sfinansowaniu USG albo sterylki - żebyś za miesiąć nie miała zamiast 1 króla, 3 lub więcej.
Karmić króliczka najlepiej siankiem, wodą, ziołami (z Herbal Pets, Zuzali, Herbal Farm), warzywkami, a ew. dopiero granulatem Cuni Complet czy Cuni Pro. Mieszanek dla gryzoni, które próbują wciskać panie w zoologach, to nie ma co dawać, bo szkodzą.
Ale tak, jak pisałam - przy nieznanym króliczku, czy jakichkolwiek kłopotach z brzuszkiem najlepiej wprowadzić parodniowa dietę siankową (wbrew pozorom zdrową, pożywną i wspomagająca układ pokarmowy zwierzaczka
W imieniu swoim i moich uszaczków dziękuję za współczucie okazane tej bidzie i przygarnięcie jej
Niestety bywają ludzie okrutni, co wyrzucają zwierzęta - dobrze, że są i tacy, jak Ty, co je ratują.