Ja mam 3 króliki
miały być dwa ale wyszło, że są 3 hehe
niestety króliczki baranki nie polubiły się z Łatką - może dlatego, że jak tylko Łata wejdzie na któregoś z baranka to ja panikuje?
W każdym bądź razie do sterylizacji Łaty będą raczej mieszkać osobno.
Baranki mieszkają razem - myją się, tulą.. teraz gdy Czarny przez chorobę stał się mniejszy, to Białasek się nim opiekuję - trochę mi smutno jak biorę Czarnego na leki a Biały patrzy.. więc Biały też dostaje "leki" by nie czuł się poszkodowany, a chyba i tak się czuje - bo jak otwieram zagrodę to on wychodzi szybko i zamyka ją za sobą - gdzie czarny nie zdąży wyjść.
Łatka ogólnie najlepiej czuje się sama, nie wiem czy polubi się z barankami - co mnie wkurza bo mam jedną klatkę 140cm i zagrodę około 130cm i poważnie zastanawiam się nad sprzedaniem klatki 140cm na rzecz mniejszej.
W klatce Łaty sprzątam raz na tydzień, w kuwecie co 2 dni... u maluchów codziennie i jeszcze ciągle jest bajzel.
Co do kosztów utrzymania szczepić można oddzielnie - każdego w innym miesiącu
np. 1 królika w kwietniu, 2 w maju
jedynie odrobaczać trzeba razem, bo osobno by nie miało to sensu. Zawsze możemy zbierać na to szczepienie przez cały rok do skarbonki.
Sterylizacja / Kastracja też nie musi być przeprowadzana razem. Można spokojnie rozłożyć sobie te zabiegi w czasie.
Mając już 1 królika warto go wysterylizować/wykastrować zanim pojawi się następny.
Co do kosztów - mi idzie 5litrów ściółki drewnianej na 2 - 3 sprzątania. Wydaję mi się, że teraz tak dużo - bo daje dużo zieleniny. Nie wiem czy ja tak dużo sypie tego żwirku czy co..
Jedzenie: staram się kupować codziennie jakieś warzywko, najczęściej jednak to co w domu jest to daję - kupuje już po prostu więcej. Ogólnie zawsze w domu jest coś co zostaje, albo samemu się nie zje a da zwierzęciu.
Staram się by maluchy jadły po równo choć jak daje baranom dwa kawałki brokuły w różnych kontach klatki to one i tak zaraz idą sprawdzić co dostał drugi.
zioła, siana no idzie tego dużo... jedno sianko z zuzala starcza nam na tydzień
latem mam zamiar nazbierać sobie siana i inne przysmaki by na tym zaoszczędzić. Myślę też o wprowadzeniu granulatu...
Ogólnie polecam
więcej króliczków niż jednego
Myślę, że około 50zł na królika miesięcznie trzeba było by liczyć w wariancie "królik" zdrowy.
Trzeba również liczyć wariant zły - gdzie może nam cała gromadka zachorować.
Obecnie np. podaje Lakcid wszystkim 3 przyjacielem 2 razy dziennie.
czyli 13zł na 6 dni..
Espumisan około 12zł który warto mieć... ale jest to raczej koszt "wyprawki" .