Potrzebuję porady od osób, które mają i psa, i króle.
Otóż planuję zakup psa. Problem w tym, że psy rasy, którą wybrałam są psami myśliwskimi (foksteriery krótkowłose). Rozmawiałam już z hodowcą, powiedział mi, że pomoże wybrać najspokojniejszego psiaka z miotu, dodatkowo wcześniej sprawdzi reakcję psów na swoje króliki.
Ale co zrobić, jak już pies będzie u mnie? Jak króle z nim zapoznać? Tak jak przy innych królikach - na neutralnym gruncie? Czy może jednak w pokoju, gdzie one przebywają, żeby czuły się pewnie?
Wiecie, jak żyją moje króliki - nie zamykam ich w klatce. Jak pojawi się pies nigdy nie będę zostawiać go z nimi sam na sam - ich pokój będzie dla niego zamknięty. Jednak kiedy ja będę w domu, chciałabym, żeby mógł wchodzić do pokoju pod moim nadzorem (to mój pokój) i żeby nie stwarzał zagrożenia dla uszatych.
Nie chciałabym, żeby już jako szczenię zraził się do króli, jeśli te go zaatakują, bo może to niekorzystnie wpłynąć na ich dalsze relacje.
Będę wdzięczna za każdą poradę, jak je ze sobą poznać, jak oswajać i przyzwyczajać do swojego towarzystwa.
PS. Pieska planuję kupić dopiero w przyszłym roku, ale wolę się już wcześniej przygotować