wlasnie a'propos Frykasa z Animalsa
po moim powrocie z PL kilka dni temu napisalam ze go kupilam i pytalam co to jest "popiol surowy" (zdaje sie ze na czacie pytalam). minki jakie dostalam w tem temacie byly nietegie mowiac lagodnie, konkretnie mi nikt nic nie napisal ale bylo na zasadzie "co to za swinstwo?"
a otoz okazuje sie ze to nic strasznego nie jest, i ze ten Frykas ma go mniej niz granulat CC np
(Cuni Complete firmy Versele - Lage: Analiza: białko 15 %,, tłuszcz 3.0 %, włókno 20 %,
popiół 8.0% , miedź 10mg/kg, witamina A 10000 IE/kg, witamina D3 1500 IE/kg,, witamina C 100 mg/kg, witamina E 30mg/kg)
a ze mnie to zainteresowalo to wkleje WAm tu co znalazlam w temacie (bo to dosc interesujace jest
)
""Popiół jest ważnym składnikiem diety, ponieważ zawiera minerały takie jak: magnez, wapń, fosfor, sód, zelażo oraz mikroelementy. Jednak zbyt wysoki poziom popiołu powoduje obniżenie strawności karmy."
Ilość popiołu w karmie mierzy się po spaleniu próbki danej karmy w piecu. Podczas spalania, "zniszczeniu" ulegają wszystkie składniki organiczne, zaś pozostałe - minerały itd. - nie i pozostają jako popiół. Dzięki temu wiadomo co nieco o ilości minerałów, więc to nie jest żaden dodatek dodawany do karm przez daną firmę." (z forum swinkowego, ale dotarlam do podobnych info na rozmaitych anglojezycznych stronach tez
)
natomiast ja nie twierdze w zadnym wypadku ze taki frykas nalezy dac ZAMIAST granulatu, ja tylko szukalam czegos co by nie bylo zbyt "fast foodowe" a moglo byc wlasnie frykasem dla uszatkow, i osobistym moim zdaniem ten nieszczesny frykas Animalsa wcale nie jest taki zly
(sklad: pszenica, suszona kukurydza, koniczyna, wyciag protein z surowcow pochodzenia roslinnego).