Kiedy Pojawi się w domu nowy domownik (królik) a drugi już był czas zacząć mozolną prace nad oswajaniem panów lub pań ....
1.Pierwsze o czym musimy pamiętać to że najlepszym wyjściem jeśli mamy dwóch samców lub dwie samiczki jest kastracja/sterylizacja w przypadku dwóch innych płci (samiec i samica ) zabieg kastracji/sterylizacji jest niezbędny jeśli chcemy zaprzyjaźnić króliki ...
Napiszę wam jak ja oswajałam moje króliki żeby nie było między nimi żadnych kłótni ....
- Moim dobrym sposobem jest zaprzyjaźnianie ''rzez kraty'' np. dwie klatki/zagrody postawić koło siebie ale nie na cały dzień w czasie tego zbliżenia króliki powinny być pod okiem opiekuna.
-Wiecie co - jedne z moich dwóch samców oswoiły się dzięki wąchaniu swojej sierści , tak akurat się złożyło że był to okres linienia i codziennie wilgotną rękawicą zdejmowałam sierść i dawałam do powąchania innemu przez pierwsze kilka prób nie zwracały uwagi potem zaczęły pomalutku wąchać, robiłam to aż do zakończenia okresu linienia i poszłam z nimi na tzw. suchą kąpiel . Króliki powąchały się i..... nic po prostu nic zaczęły sobie chodzić po wannie . Potem wypuściłam je na dywanik i kicały sobie normalnie omijając się bawiąc i gryząc karton , sama sobie nie wierzyłam że udało się to poprzez samo rozpoznawanie zapachów
-suche kąpiele - U mnie się sprawdzały - króliki znajdujące się na ślizgi-ej powierzchni nie mogły sobie ''skoczyć do oczu a wręcz przeciwnie siedziały i wąchały się ''(wyglądało to nawet zabawnie:) ) Samiczki oswoiłam puszczając na śliskich panelach ...
-domowe spacerki na szelkach - do tego potrzebne są dwie osoby - dzięki szelką króliki mogą trzymać bezpieczną odległość np. tylko stykając się noskami by móc się powąchać.
Na razie tyle w swoim czasie będę poddawać nowe propozycje i pomysły ..