Vitapol to jedna z najgorszych firm co do granulatów. Polecamy Versale Lage Cuni Complete albo Cuni Pro.
/kawałek klatki/
Nie lepiej kupić kuwetkę narożną albo kocią ?
wymieniam ten kawalątek po ok. 4-5 dniach.
To dość rzadko. Ja z kuwety zużyty żwirek wymieniam codziennie max. co 3 dni. Ale zazwyczaj trzeba wymieniać codziennie.
Ściółką dalszej częsci klatki jest siano.. dużo siana.
Siano króliczek zapewne roznosi po całym pokoju, gdy wyskakuje z klatki. Lepiej włożyć je do paśnika, lub jakiejś miseczki/kartonu/koszyka. Resztę klatki zostaw "gołe" albo połóż jakiś kocyk/dywanik.
Mój kroliczek dostaje także 2razy w tyg. marchewkę,czasem seler lub jabłko.
To bardzo mało. Dorosły królik potrzebuje codziennie min. 100 g. warzyw/zieleniny itp.
Andrzej ubóstwia gryzienie kartonów - czy one mu nie szkodzą ?
jeżeli są to takie szare kartony to nie powinny.
Powiedzcie co powinnam dodać do jego diety, a co wyeliminować całkiem.
Wprowadzaj warzywka różne. Można podawać : Sałatę Rzymską ( i tylko ją, ponieważ inne powodują wzdęcia/ biegunki. Można raz na jakiś czas podać, ale w małej ilości lodową bądź jakąś inną, oczywiście jeśli króliczek dobrze ją przyswaja. ) Kapustę Pekińską ( i tez tylko ją, a powody te same co wyżej ) Cykorię, Natkę marchewki/pietruszki, Brokuły, Seler Naciowy, pietruszkę i wiele innych.
Ale pamiętaj, że wprowadzamy je do diety bardzo ostrożnie - jedno warzywko na tydzień, drugie na drugi tydzień itd. Najpierw od małych ilości potem coraz więcej ( jeżeli oczywiście bobki są dobre )
Tutaj lista warzyw które można podawać :
http://www.miniaturkabeztajemnic.com/listaw.htmlA tu owoców :
http://www.miniaturkabeztajemnic.com/listao.htmlPowinnaś także podawać suszone liście różnych drzew itp. a w lecie trawkę, mlecze, babke lancetowatą.
Zajżyj też do działu żywienie na naszym forum oraz poczytaj stronę
www.miniaturkabeztajemnic.com jeżeli chodzi o granulat to także wyeliminuj go powolutku. Np. przez 3 dni dawaj kilka granulek nowego granulatu do reszty tego z Vitapolu, Przez kolejne dni trochę więcej aż dojdziesz do skutku.
Ufff.. ale się opisałam
Czeka Cię jeszcze trochę pracy !
Ale nie zniechęcaj się, bo na prawdę warto !
ps. Ile króliczek ma ? Wypuszczasz go poza klatkę ? Króliki powinny biegać co najmniej 5godz dziennie, a najlepszy jest tak zwany chów bezklatkowy
Powodzenia