Ad 1 - czekam na wypowiedź pośrednika adopcyjnego w tej sprawie, wniosek na przyszłość jest taki, że wszystkie rozmowy w sprawie adopcji będą nagrywane
Ad 2 - ostrzeżenia są przyznawane zgodnie z regulaminem, który akceptuje osoba rejestrująca się na forum
Ad 3 - jesli oskarżenia na innych forach sa pomówieniami - trudno sie do nich nie ustosunkowywać na tamtych forach, lepiej tak niż, gdybyśmy mieli wszczynac sprawy karne, a mamy do tego prawo, inne organizacje nie próbowałyby załatwiac takich spraw polubownie, ale od razu oddałyby sprawę do sądu. byc moze nalezy to zacząć brac pod uwage i wytaczać takie sprawy, co oczywiście bedzie oznaczalo, ze mniej czasu poswiecimy na inne zadaniaa.
Ad 4 - procedura będzie zaostrzona, nadal jest zbyt łatwo otrzymac zwierzę. Adopcje to nie wszystko - nie zapominaj, ile królików jest zabijanych na mięso, futro i w doświadczeniach, tu jest prawdziwe pole do popisu dla organizacji i taka działalnoścc rozwijamy i powoli na niej sie będziemy koncentrować, nie przejmowałabym sie tak bardzo losem królików w schroniskach na tym tle, w schroniskach króliki maja lepsze warunki niz przebywające tam psy, jest tez ich mało. Króliki w schroniskach mają tez warunki idealne w porównaniu z warunkami w hodowlach czy w rzeźniach. Nie popadajmy w paranoje z krytykowaniem schronisk! Nie schroniska i bezdomnośc stanowią problem w przypadku królików.
Postulowałam dwuinstancyjnosć procedury, jesy to jednak na razie mój postulat i stowarzyszenie musi to przegłosowac, jesli miałby wejsc w zycie, nie mam wladzy absolutnej.
Ad 5 - proszę moderatorów o większą czujność w przypadku off topików w innych wątkach
Ad 6 - nie wiem, nie znam Was ani mailowo ani osobiście, mogę sie oprzeć tylko na tym, że co innego mówicie Wy, a co innego pośrednik i osoba Was wizytująca.
Nasza działalność w kwestiach statutowych jest bez zastrzeżeń. Nie działamy dla korzyści osób aplikujących o króliki, ale dla korzyści królików. Nie jest naruszeniem celow ani statutowych ani ustawy fakt pozostania krolika dluzej w domu tymczasowym, jesli przebywa w dobrym domu tymczasowym, zgodnie natomiast z ustawa o ochronie zwierzat nasze obowiązki odnosza sie do fizycznie istniejących pod nasza opieka królików, a nie jakiegos rozszerzonego kwantyfikatora.
Działając na rzecz prawa ochrony zwierzat nie naruszamy zadnego przepisu ustawy, a taki jest nasz cel statutowy. Poza tym działamy na rzecz zaprzestania hodowli królikow na futro, mięso itd, jest o tym mowa na naszej stronie w dziale
www.kroliki.net/pl/akcjeNie widze przeciwskazań, aby to zostało nagłosnione w mediach - może dzieki temu mniej osób kupi sobie futro na zimę.
Naprawdę - nie przesadzajmy tak z demonizowaniem bezdomności u królików, kiedy na drugiej szali sa dziesiatki milionów królików w hodowlach przemysłowych.
Sttowarzyszenie nie jest grupa wzajemnej adoracji, każdy ma tu własny punkt widzenia i decyzje sa podejmowane demokratycznie w drodze głosowań. Jesli jakies zasady obowiązują - zostały przyjete w drodze głosowania, głosowania odbywaja sie zarowno na poziomie zarządu, poszczegolnych działow jak i walnego zgromadzenia.