Autor Wątek: 2 klatki osobne króliczki  (Przeczytany 3472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

laki

• Gość
2 klatki osobne króliczki
« dnia: Marzec 08, 2010, 23:04:46 pm »
Mam takie pytanko
Bo kuzynka wyjezdza do senatorium na miesiac i chce mi dac swoje 2 uszate. Sa to 2 samce, nie kastraty i ma je od niedawna.
Ja mam samiczke i wiadomo nie moge puszczac ich razem.

Czy moglabym postawic klatki kolo siebie zeby chociaz sie widzialy?
Chodzi o to zeby moja miala towarzystwo czy lepiej zeby ich nie widziala bo bedzie jej smutno ze siedzi sama i nie moze sie z nimi pobawic?

efyra

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 09, 2010, 09:00:20 am »
trzeba uważać, przez pręty mogą coś sobie zrobić jeśli klatki będą zbyt blisko siebie - np odgryźć ogon... była już na forum taka historia..

Offline kasiek

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Pompon
  • Za TM: Ukryj i Bisia
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 09, 2010, 09:19:24 am »
ja bym trzymała w osobnych pomieszczeniach... zdarza się tak że króliki nawet przez kraty bardzo się polubią. Jeśli tak się stanie a ty po miesiącu oddasz króle kuzynce to twoja królinka może bardzo cierpieć z powodu zniknięcia towarzyszy... nawet tych zza krat.

Druga opcja to taka że jak panowie poczują samice to zaczną walczyć między sobą o dominacje- instynkt i chęć rozmnażania...

efyra

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 09, 2010, 09:29:59 am »
Druga opcja to taka że jak panowie poczują samice to zaczną walczyć między sobą o dominacje- instynkt i chęć rozmnażania...

o właśnie, racja racja. Chyba mogłoby tak być. To i tak dobrze, że dwa samce niekastrowane się zaprzyjazniły i siedzą w jednej klatce. Ale, jak to w życiu, kobieta mogłaby popsuć tą przyjaźń;)

Offline Tocha

• Użytkownik
  • *
  • Tam dom Twój gdzie królik Twój... I bobki jego ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 09, 2010, 12:12:20 pm »
Przy dwoch samcach to moga sie zaczac rujki u samicy i ogolnie 'cyrk'. Z doswiadczenia wiem, ze beda na kratach wisiec z checia wydostania sie.
A u niekastrowanych panow, to tak jak dziewczyny wspomnialy, jeszcze sie jakis konflikt o panienke wywiaze i bedziesz miala bojki. Lepiej odseparowac, nie pokazywac, ze sa.

Nakiti

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 10, 2010, 11:33:54 am »
a jeśli chodzi o dwa króliki innej płci?? trzymać w jednej czy w dwóch klatkach??

Offline Tocha

• Użytkownik
  • *
  • Tam dom Twój gdzie królik Twój... I bobki jego ;)
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 10, 2010, 11:37:13 am »
A czy sa kastrowane? Jak duza jest klatka? Najlepsza bylaby zagrodka dla dwojeczki w ktorej przynajmniej samiec jest 6 tyg. po kastracji.

Offline kasiek

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Pompon
  • Za TM: Ukryj i Bisia
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 10, 2010, 11:37:37 am »
To zależy,,, jeśli są wykastrowane/ wysterylizowane, na stałe mają mieszkać razem to nie ma przeszkód (jeśli się tylko zaprzyjaźnią). Natomiast brak sterylizacji/ kastracji przynajmniej jednego króla= ciąża. Jeśli za jakiś czas mają być rozdzielone bo np. jeden jest tylko czasowo to tez bym nie łączyła bo jak się pokochają to będą cierpieć po rozdzieleniu.

Welcome, Guest. Please login or register.