Autor Wątek: Domowy ogródek - nasze warzywa, zioła i owoce.  (Przeczytany 331457 razy)

Paulix

• Gość
Domowy ogródek - nasze warzywa, zioła i owoce.
« dnia: Luty 19, 2009, 20:49:42 pm »
Sadził ktoś z was warzywa czy inne roślinki w domu, w doniczkach/pojemnikach? Ja zastanawiam się nad założeniem takiego ogródka :) Co można posadzić? Jak duże muszą być doniczki?

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Odp: Domowy ogródek - nasze warzywa, zioła i owoce.
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 19, 2009, 21:41:52 pm »
Ja sadze owies i trawkę. Kupiłam tez krwawnik, ale zasadzę go dopiero na wiosnę. Można odciąć koniec pietruszki, marchewki czy nawet selera, włozyc w ziemie i czekac az wyrosnie nać. Koperek i pietrusze mozna tez zasadzic w nasionkach. Oprócz tego mysle, ze mozna zasiac rzeżuchę, bazylię i inne zioła(nie wiem czy łatwo je "wyhodować" - nie próbowałam).
"Wy nie cofniecie życia fal.
Nic skargi nie pomogą -
Bezsilne gniewy, próżny żal,
Świat pójdzie swoją drogą."

Paulix

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 19, 2009, 22:21:30 pm »
Ciapusiu, a warzywa (marchew, pietruszkę itp.) próbowałaś sadzić?

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 19, 2009, 22:27:15 pm »
Nie, nawet nie wiem jak. Wiem tylko o metodzie z nacią, ale sam korzeń to nie wiem.
Nic skargi nie pomogą -

Offline sylwiaG

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 19, 2009, 22:40:47 pm »
z tego co słyszalam to marchew itp nie wyrosnie bez nawozu, a rzerzuchę , to sieję w samej odzie no ale wyrasta razem z pestkami więc daremnie bo trzeba je obierać, i po paru dniach więdnie
SylwiaG

nuka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 20, 2009, 00:26:56 am »
moje uchatki lubią młodziutki owies. Nasiona do skiełkowania ma w swojej ofercie Herbal Pets. Kosztują grosze. Wysiawa się w skrzynkach albo płaskich doniczkach do ziemi uniwersalnej, podlewa żeby nie zasuszyć ale i nie przelać i czeka się aż wyrośnie. Daję po kilka piórek dziennie tak, ze zdąrzy odrosnąć. Mam zielony owies całą zimę bo zawsze wysiewam do kilku doniczek w odstępach ok. 14-dniowych

Offline ppx

• Użytkownik
  • *
    • KiG
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 20, 2009, 19:36:11 pm »
Ja kupiłam bazylię teraz w doniczce, ale już pada. :<
Planuję posadzić teraz trwakę.
A na wisonę mam duże plany. : D
W tamtym roku była : sałata rzymska, seler, buraki, rzodkiewki, bazylia (ale nie dorosła :<) i takie coś chyba na c zapomniałam jak się nazywa.
W tym roku planuje to samo+ cykoria, więcej warzyw i coś tam domyślę jeszcze.
Rzeżuchę i fasolę obowiązkowo u mnie sadziło się w podstawówce. :)
Napiszę o rzeżusze (?). Z tego co pamiętam podstawka po doniczce, lub taki talerzyk co w marketach na nim np. wędlina jest i folią zawinięte, na to waciki okrągłe lub wata. Zalać wodą. Wsypać nasiona równomiernie. I chyba tyla. :P

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 20, 2009, 20:09:26 pm »
ppx - a te wszystkie warzywka z czego sadziłaś?? W sensie, że jakieś nasionka czy jak?
Nic skargi nie pomogą -

Offline ppx

• Użytkownik
  • *
    • KiG
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 21, 2009, 00:06:35 am »
Z nasion. ;)
Tzn. najpierw nasiona do doniczki, wyrosły sadzonki- na działke przesadziłam.

Paulix

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 21, 2009, 17:52:18 pm »
ppx a próbowałaś w domu je hodować?

U mnie cała trawa w nawozach :buu
No i jeszcze tatuś... Jego trawa - rzecz święta :zdenerwowany
A na kostce sadzić nie mam jak :)

Jest jeszcze balkon... Cały tylko mój :jupi

Offline ppx

• Użytkownik
  • *
    • KiG
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 22, 2009, 19:50:07 pm »
Kup dużą doniczkę i pewnie urośnie. :)

Offline mika2680

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 22, 2009, 20:30:01 pm »
Ja jakieś dwa tygodnie temu posadziłam koper i seler naciowy. Koper pięknie rośnie a selera nie widać jeszcze ale pewnie wyrosnie ;)

Paulix

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 22, 2009, 21:54:30 pm »
ppx - a na balkon mogę ją wystawić?

Niestety nie posiadam parapetu :DD

Offline ppx

• Użytkownik
  • *
    • KiG
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 22, 2009, 22:50:40 pm »
Tzn, teraz nie za bardzo, ale na wiosnę tak. xD

Offline vocativus

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 08, 2009, 20:25:31 pm »
ja sadziłem szczypior, pietuszkę naciową, bazylię, oregano - 'do kuchni'. Królikowi marchew, trawę, pszenicę. Warzywa do kuchni były w plastikowych skrzynkach - idealne na parapet i wyrósł istny małpi gaj (który potem mój Sraluch zrównał z ziemią). Dla królika to trawę w płytkiej i szerokiej donicy, pszenicę w ciut głębszej i bardziej masywnej, a marchew w głębokiej. Trwawy (w tym zboża) wyrosną na każdej ziemi - uniwersalna starczy. Musi być lekko wilgotna, prawie sucha. Donicę można postawić w niezbyt nasłonecznionym miejscu żeby wyrosło wysokie i bujne, a potem przestawić w nasłonecznione. Co wieczór zraszać odrobiną wody, podlewać do podstawki wodą oczywiście odstaną. Nie można przesadzać z wilgocią bo ziemia zapleśnieje.

Marchew nie ma specjalnych wymagań ale w doniczce ciężko o to żeby wyrosła - często dzieje się tak że wypuszcza łodyżkę, dwa listki i koniec - usycha. Marchew, pietruszkę, seler itp. warzywa trzeba sadzić metodą "małych kroków" - ziarenka + malutka doniczka (np. kubek po danonku) i jak podrośnie, umocni się to dopiero do dużej donicy/ziemi. Gleba musi średnia - piaszczysto-gliniasta i koniecznie lekko kwaśna (ok Ph 6), w warunkach domowych dobrze sprawdzi się też ziemia lekka - mamy możliwość częstego podlewania, a lepsza wentylacja podłoża nie zaszkodzi. Z nawozami nie przesadzać. Marchew to roślina dwuletnia.

Jak pietruszka to lepiej naciowa - wymagania standardowe - nie za zimno, nie za ciepło, nie za sucho, nie za mokro :D Ziemia uniwersalna. Można ją posadzić razem z bazylią (najpierw bazylia - jak podrośnie to dopiero pietruszka). P. naciowa ma malutkie bardzo aromatyczne korzonki - jak królik je odkryje to trzeba pilnować bo przekopie i powygryza. Liście są również bardziej aromatyczne niż u korzennej. Są dwie odmiany - z gładkimi listkami i z "niegładkimi" :D

Szczypioru króliki nie jedzą, ale w celach "ludzkich" polecam odmianę drobną. Można kupić w sklepach ale po zjedzeniu naci należy cebulki przesadzić do zwykłej ziemi i większej donicy.

Często na opakowaniach z nasionami pisze w jaki sposób sadzić. Jeśli jakieś warzywo wymaga gleby kwaśnej to w takiej o odczynie zasadowym nie wyrośnie. Przy hodowli w pomieszczeniach przydatny jest nawilżacz powietrza. Jeśli jest wybór to donice stawiać na oknie wschodnim, południowym lub południowo-wschodnim.

Paulix

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 08, 2009, 20:35:53 pm »
Dziękuję, bardzo mi pomogłeś.

Latem, albo w przyszłym roku zasadzę coś zielonogo.
Na marchewkę się nie porywam, bo moje ostatnie drzewka bonsai przeszły do krainy wieczenej zieleni
  • :DD

Nuna

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 08, 2009, 20:44:52 pm »
Mi wlasnie wykielkowal koperek, na razie jest bardzo cieniutki, pietruszka tez puszcza listki  :)
Jak daje marchewke lub pietruszke futrzakom to scinam wierzcholek daje na podstawke, podlewam i rosnie zieleninka. Starcza wprawdzie na raz, ale zawsze cos. To samo robie z burakami fajne mlode listki wyrastaja.
W tym roku zamierzam tez posiac kukurydze w duzych pojemnikach, jako dodatkowa zielenine bo raczej kolby mi nie wyrosna.

Offline vocativus

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 08, 2009, 21:03:32 pm »
Paulix - jak już sadzić to wiosną. O 'trzech ogrodników' przecież martwić sie nie musisz :D
Ja się jeszcze za sadzenie nie zabrałem. Poczekam aż te monsuny sie skończą...

Offline ppx

• Użytkownik
  • *
    • KiG
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 08, 2009, 22:50:27 pm »
Kupiłam trawę dla kota. :3

Offline vocativus

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 09, 2009, 08:33:45 am »
czym sie różni trawa dla kota od trawy trawy?  :DD  W dobrym ogrodniczym albo nasiennym można kupić za grosze (ok 1,50zł/kg) trawę i ciut drożej inne zboża do wysiewu. Można kupić kilka gatunków żeby sprawdzić który królikowi pasuje. Nie dajcie się nabrać na takie rzeczy bo bardzo często jakieś udziwnienia to chwyt marketingowy.

Welcome, Guest. Please login or register.