Hej,
przeszukałam forum, ale nie znalazłam nic podobnego - w niektórych wątkach pojawiły się jedynie informacje przy okazji innych tematów, że ktoś oduczał królika wskakiwania na łóżko.
Moje pytanie brzmi - jak?
Mam dwa króliczki, które do niedawna, przed przemeblowaniem pokoju córki, gdzie rezydują, nie miały za bardzo gdzie wskakiwać, mieliśmy dobry system zabezpieczeń, a łóżko było piętrowe. Króliki chowały się więc zupełnie bezklatkowo.
Po zmianie mebli w pokoju i wstawieniu zwykłego łóżka okazało się, że z jakiegoś powodu lubią na nie wskakiwać. Problem w tym, że koło łóżka stoi komoda, a na niej trochę bibelotów, których nie ma gdzie przestawić, a które, poza tym, że nie chciałabym ich stracić, mogą królikom po prostu zaszkodzić.
Dodatkowo, króle mają zamiłowanie do wszelkich tkanin i gryzą je na potęgę. Jedna pościel została już całkowicie poszatkowana i nadaje się do wyrzucenia. A mają co gryźć - patyczki, rolki tekturowe, zabawka, mają też 'bujaczek' - stara kołyska dla lalek gdzie mają ręczniki, w które się zagrzebują (ręczniki oczywiście zgryzione). W pokoju nie ma dywanu. Efekt jest taki, że muszę je zamykać w klatce kiedy nie ma nas w domu. Po powrocie z pracy/szkoły i na całą noc króliki latają swobodnie. Zaczęły jednak wskakiwać na łóżko jak córka śpi - co po pierwsze ją budzi po kilka razy w nocy, a po drugie ostatnio skończyło się podrapaniem buzi, bo młoda się obudziła, ruszyła gwałtowniej no i przy okazji ucieczki pazury poszły po buzi.
Czy ktoś ma pomysły? Help? jak widzę, że któryś królik wskakuje na łóżko, to ściągam, czasami tupnę i dociskam za kark do podłogo na chwilę. Ale efekty są żadne, a nie chcę ich trzymać w klatce, bo to przecież bez sensu
A nie mam jak zmienić ustawienia pokoju czy zabezpieczyć łóżka.
z góry dzięki za wskazówki.