Witaj na forum! Sporo tych pytań, ale to dobrze, bo to oznacza, że chcesz się dobrze zająć zwierzakiem.
Przejdę może do najważniejszego (z mojego punktu widzenia): piszesz w nr 8 o króliki z zoologa, czy będą miniaturkami czy nie. Każdy Ci tu napisze, żebyś nie kupował królika, lecz adoptował. Po pierwsze: bezdomnych królików jest mnóstwo, a adopcją zajmują się 4 czy już nawet 5 fundacji (SPK, FPK, Azyl dla Królików, Fundacja Królewska, Arbuz). Tam możesz zaadoptować królika, co do którego będziesz miał pewność, ze jest miniaturką; co więcej, będziesz też mógł "dobrać" królika do swoich potrzeb (aktywny/spokojniejszy etc.). Poza tym skoro już myślisz o króliku, najlepiej od razu pomyśleć o dwójce - królik jest zwierzęciem stadnym i człowiek mu nie zastąpi drugiego króla, tym bardziej, że, jak się domyślam, będziesz sporo czasu spędzał poza domem. Przemyśl to, naprawdę warto. Można od razu zaadoptować dwa zaprzyjaźnione króliki.
Korzystasz z uszatej strony jako źródła informacji. Są lepsze - np. miniaturkabeztajemnic. Znajdziesz tam kompendium wiedzy o królikach, dość często aktualizowane i godne polecenia.
To po kolei
1. Jeśli zdecydujesz się na klatkę (a odradzam, polecam kojec), to dno powinno być czymś wyścielone - ręcznikiem, podkładem jednorazowym. Jaka duża ta klatka?
2. Żwirku drewnianego, względnie makulaturowego. Nigdy siana czy słomy, bo to niepraktyczne i będziesz miał w domu smród jak w oborze - tak działa mocz + siano. Przy zmianie żwirku drewnianego codziennie lub co drugi dzień nie ma praktycznie żadnego zapachu w domu.
3. Potrafią skakać wysoko
Sądzę, że metr to maks, ale nie wiem dokładnie, bo moje latają po całym mieszkaniu i nie mają zapędów w wysokich skokach. Wg mnie kojec powinien mieć 80 cm wysokości.
4. Za dużo granulatu. Z granulatu można spokojnie zrezygnować, jeśli podajesz królikowi siano i suszki. Wszystkie informacje o żywieniu masz na miniaturcebeztajemnic. Suszki są tu kluczowe (babka lancetowata, szerokolistna, pokrzywa, mniszek).
4a. Siano warto podawać w paśniku wieszanym na klatce lub kojcu - można kupić w zoologach i dobrych sklepach internetowych. Paśnik najlepiej zawiesic koło kuwety, bo króliki lubią jeść i robić bobki jednocześnie
5. Jak dasz domek to klatki, to już tam niewiele wejdzie. Choć generalnie króliki kochają domki (z dwoma wejściami). Najlepiej mieć kojec, a w nim domek np. kartonowy (z szarego, niebarwionego kartonu) -samemu wyciąć dwa wejścia. Królik będzie zachwycony, a jednocześnie będzie sobie jadł ten karton (niebarwiony może). Króliki lubią też spać na dywanie, albo na płytkach, jak jest gorąco.
6. Szczepienie jest konieczne - na myksomatozę i pomór. Wykonuje się je dwa razy do roku (lub raz, jeśłi szczepisz roczną szczepionką). Koszt jest różny, w zależności od szczepionki i miasta (jak jest akcja szczepień, jest taniej). Od 25 do 60 zł, powiedziałabym, za jedno szczepienie. Odrobaczanie - tu są podzielone kwestie. Niektórzy odrobaczają profilaktycznie, inni tylko po badaniu bobków i pojawieniu się robaków. Nie umiem podać ceny, ale kosmiczne nie są.
7. Króliki niezbyt dobrze znoszą jazdę czymkolwiek (większość z nich), stresują się, potrafią się zatkać, Nie woziłabym królika tak często. Lepiej już, żeby ktoś do niego przyszedł, nakarmił, posiedział, sprawdził. I tutaj już mnie boli serce, jak pomyslę, że królik będzie siedział sam cały weekend - dlatego warto mieć dwa, bo dla Ciebie to będzie też większy spokój, że królik się nie nudzi i nie jest smutny
8. patrz mój wstęp
W Polsce nie ma królików rodowodowych tak czy siak, bo prawie wszystkei są z pseudohodowli.
9. Zależy, czy choruje czy nie. A są to dość wymagające zwierzęta. Nie umiem powiedzieć, jaki to koszt przy zdrowym króliku. Sądzę, że 100 zł to maks, ale naprawdę nie liczę, bo mam piątkę
10. Granulki odradzam (patrz 4), ale jeśli już koniecznie by królik miał dostawać, to sądzę, że przy dawaniu pół garści raz dziennie wystarczy na 2 miesiące.
11. Versele Laga jest dobrą firmą, ale lepszym granulatem jest Versele Laga Cuni Complete, trochę droższa niż Nature. Najlepiej poprzestać jednak na sianie, suszkach, świeżych warzywach, czasem owocach, no i wodzie.
12. Nie powinien mieć nic przeciwko, choć króliki niektóre nie lubią poidełek i muszą mieć miskę z wodą.
Jakby coś, to pytaj dalej