Witam,
zacznę od tego co mnie zainspirowało do założenia tego wątku: dzisiaj po kolacji nasza Grafi zaczęła mocno tupać (co do tej pory się nigdy nie zdarzało. Pierwszym ruchem była wizyta na "miniaturkabeztajemnic" i szybka diagnoza: możliwe wzdęcia. Jak najszybciej zabrałem ją do weta i okazało się, że miałem rację miała (na szczęście) drobne wzdęcia. Oczywiście pierwsze pytanie od pani wet: co jadła? Odpowiedź: kapusta pekińska. Oczywiście jest to warzywo "bezpieczne" z listy na "miniaturkabeztajemnic", ale pani wet powiedziała, że owszem, pod warunkiem, że z własnego ogródka, a nie z marketu (przez konserwanty).
W związku z tym pomyślałem, że można by przygotować taką listę warzyw teoretycznie bezpiecznych, ale tylko z ekologicznego ogródka, a niebezpiecznych gdy pochodzą z marketu. Niestety nie każdy ma możliwość ususzyć odpowiednią ilość warzyw na całą zimę dla uszaków, a już tym bardziej je wyhodować więc myślę, że może się to wielu osobom przydać. Fajnie by też było jakby taka lista była cały czas przyklejona na początku tematu, a nie rozsypana po całym wątku, ponieważ po czasie może się to stać nieznośne do przeglądania (chociaż może tych warzyw nie być aż tak dużo, ale zawsze lepiej jak wszystko będzie uporządkowane). Prosiłbym moderatorów o jakąś pomoc w tym względzie.
Przy okazji mam jeszcze pytanie, co do marketowych warzyw. Co sądzicie o sałacie rzymskiej? Czy stosowane są do niej również te same konserwanty co w kapuście pekińskiej?