Autor Wątek: Czy moj kroliczek jest chory?  (Przeczytany 12835 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

alfi

• Gość
Czy moj kroliczek jest chory?
« dnia: Kwiecień 07, 2006, 20:49:58 pm »
Moja 4-letnia Bunny'sia zawsze byla wesola, zywa i interesowala sie wszystkim co ja otacza. Jednak od dluzszego czasu zauwazylam, ze cos z nia jest nie tak. Calymi dniami przesiaduje w klatce, a jak juz wyjdzie to w ogole nie chce kicac, co jest do niej niepodobne. No i ma odrobine mniejszy apetyt niz zwykle... Moze ktos mial kiedys podobny problem i moze mi powiedziec co jej jest? Boje sie tylko, zeby to nie byla jakas choroba... :(

Goga

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2006, 20:59:04 pm »
Niestety tak zaczęły się problemy z moją królicą (sprawa była poważna) nie chcę Cię straszyć, ale jeśli trwa to długo lepiej zrobić badania (morfologię - badanie krwi)

Maja

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2006, 22:34:48 pm »
Racja, to niedobrze jak nagle pojawia się osowiałość. Radzę jak najszybszą wizytę u dobrego weta króliczego. Chociaż nie koniecznie oznacza to wszystko chorobę. Zwierzęta również reagują na pogodę, np spadek cisnienia. Mogą być wtedy senne i mało ruchliwe

anUSZka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2006, 23:03:00 pm »
Kroliczki czesto ukrywaja choroby, wiec jesli zauwazylas, ze cos od dluzszego czasu jest nie tak, to lepiej pojsz do dobego weta - i nie dac sie zmyc za latwo. Przynajmniej trzeba zrobic dobre ogledziny, badanie krwi i badanie moczu.
napisz koniecznie, czy sie czegos dowiesz wiecej. Trzymamy kciuki.

alfi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 08, 2006, 22:20:01 pm »
Uffff. Chyba na szczescie skonczylo sie na strachu :) Mam przynajmniej taka nadzieje :( Moj kroliczek znowu jest wesoly i znowu ma apetyt :) Ale do weta i tak pojdziemy. Trzebaby zrobic okresowe badania i sprawdzic czy na pewno wszystko jest w porzadku, no i  wyjasnic ta nagla apatycznosc... Dziekuje za rady i trzymanie kciukow (Bunny'sia tez dziekuje). Przydaly sie :)

anUSZka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 09, 2006, 03:41:22 am »
to super, ze juz jest dobrze :D

Maja

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2006, 22:08:20 pm »
nio :lol  pozdrow pasztecika :lol

alfi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 11, 2006, 18:45:26 pm »
Tylko nie "pasztecika" :) Bunny'sia tego bardzo nie lubi jak sie ja tak nazywa :) To widac w jej oczkach :) Zauwazylam, ze dzisiaj znowu jest taka troche bardziej leniwa... Ale chyba wiem dlaczego. Moj kroliczek najprawdopodobnie zle reaguje na zmiany pogody - dzisiaj leje jak z cebra :( Najwyrazniej mialas racje Maja :)

Maja

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 11, 2006, 20:22:47 pm »
podrzuć jej cos smakowitego to moze odzyska humor ;)

elodi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 11, 2006, 20:51:32 pm »
alfi, wydaje mi się, że króliki zawsze reagują ospałością na spadek ciśnienia atmosferycznego. Kiedyś też martwiłam się, gdy mój królik przesypiał prawie cały dzień. Bałam się, że jest chory. Potem zorientowałam się, że zdarza się to właśnie w deszczowe i pochmurne dni. Teraz mój króliczek ma już prawie 3 lata i nadal tak reaguje. Czasami to nawet lubię jak jest taki śpiochowaty i grzeczniutki, bo niezły z niego łobuziak.

elodi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 11, 2006, 22:37:19 pm »
alfi, chciałam tylko dodać, że masz rację, że chcesz zabrać Bunny do lekarza. Zawsze warto upewnić się, że wszystko jest w porządku. A jestem przekonana, że taka będzie diagnoza
Pozdrowienia dla Śpiącej Królewny!

alfi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 12, 2006, 14:40:36 pm »
No pewnie, ze dam jej cos smacznego  :lol  Dzisiaj rano juz dostala salatke i zaloze sie, ze bedzie chciala oprocz tego orzeszka :) Wasze kroliczki tez lubia orzeszki? No i jeszcze musze nazbierac swiezych mleczy, boza nimi to juz calkiem szaleje :) Trzeba ja jakos przekabacic, zebym ja mogla wziac do weta - Bunny'sia bardzo nie lubi jak sie ja gdzies zabiera (chyba, ze na podworko, gdzie moze pokicac i pokopac na wybiegu)
Pozdrowienia dla Waszych kroliczków  :lol

alfi

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 14, 2006, 22:21:06 pm »
To znowu ja... Tym razem moj kroliczek nie jest apatyczny, ale ma na szyjce wygryziona siers :( Zauwazylam to dzisiaj rano :( Czy to moze byc spowodowane zmiana futerka na letnie czy nie? Albo tez boje sie, ze to moze byc nawrot choroby... W zeszlym roku, w czasie tych letnich upalow, moj kroliczek zlapal grzybice (najprawdopodobniej zarazil sie od kota, ktory w tym samym czasie tez byl chory), ale dostal tabletki i bylo ok, az do dzisiaj :( Czy to jest w takim razie nawrot, czy po prostu efekt linienia??

Maja

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 14, 2006, 22:49:14 pm »
to rzeczywiście nieciekawie... choroby skórne często powracają wiec jeżeli masz podejrzenia, że to może być "to", najlepiej skontaktuj się z wetem, chociażby telefonicznie.

Katasza

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 14, 2006, 22:58:52 pm »
jesli calkowicie mu sersc wypadla to raczej nie jest spowodowane linieniem. rzeczywiscie, wszelkie chorby skory maja to do siebie, ze lubia sie powtarzac. czy na pewno to byla grzybica? w ciagu ostatnich kilku lat, moj polski wet zaobserwowal zwiekszona ilosc zwierzat uczulonych na "cos" w okresie wiosenno- letnim. objawialo sie to golymi placakmi na calym ciele, niejednokrotnie zwierzeta wygryzaly sobie same siersc, powodujac przy tym otwarte rany. moj pies mial to "cos" poczatkowa diagnoza tez byla grzybica. dopiero pozniej okazalo sie ze to uczulenie. niestety mojemu psu pojawialo sie to co roku i jedynie objawy byly lagodzone.

Maja

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 14, 2006, 23:37:47 pm »
Moze Bunny zaatakowało to "cos" jak mowi Katasza :) Najlepiej idz do weta! A te objawy, o których mowilas skojazylam z dwoma rodzajami grzybicy:strzygącą( http://www.kazior5.com/choroby/grzybicastrzygaca.htm ) i drobnozarodnikową (
http://www.kazior5.com/choroby/grzybicadrobnozarodnikowa.htm ) Sprawdź to! A moze zgadzaloby sie z twoją sytuacją :chory

Maja

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 14, 2006, 23:38:41 pm »
tak wogóle to czym jest to "coś"? wirus?

alfi

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 15, 2006, 13:01:02 pm »
Hmmm... Mysle, ze mozecie miec racje do tego "czegos"... Kilka dni temu okazalo sie, ze kot jest alergikiem, wiec moze moj kroliczek tez nim jest. Bo skoro choruja w tym samym czasie...
Wlasnie pare dni temu moja siostra poszla z kotem do weterynarza i okazalo sie, ze kotek jest uczulony (na co nie wiem). A w tamtym roku przeciez zwierzaki chorowaly w tym samym czasie, wiec to bardzo prawdopodobne... Musimy isc do weta i przekonac sie czy to alergia i na co :) Dzieki za pomoc! Czemu sama na to nie wpadlam, ze to krol moze byc alergikiem? :)

Maja

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 15, 2006, 13:30:30 pm »
powiem Cie ze ja do niedawna też nie wiedziałam, że zwierzak może się na coś uczulać

anUSZka

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 17, 2006, 19:21:40 pm »
Zanim zdecydujecie, ze to alergia, trzeba krolika dokladnie zbadac, zrobic zeskrobine u weta... u krolikow alergie nie sa tak czeste, choroby skory o wiele czestsze a nawet wygryzanie futra z bolu....

stern

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 29, 2006, 18:21:30 pm »
Witam.
przez ostatnie 2 dni zauwazylam,ze moj kroliczek ma cieple uszka.Zachowuje sie normalnie ma duzy apetyt i chyba robi wszystko,aby kazdy wiedzial,ze istanieje.Jednakze te cieple uszy mnie niepokoja.Czy jest to mozliwe ze jest chora?

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 29, 2006, 18:37:52 pm »
co Ty!moj tez ma cieple uszka,krolik przez uszy oddaje cieplo :lol
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
- Albert Einstein

stern

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 29, 2006, 18:48:01 pm »
:D sie bardzo ciesze ze nic z "nią" nie jest.Tylko 1 rzecz mnie jeszcze niepokoi kim jest ten uszatek.Czy tym razem sie doczekalam obietki,czy mam samczyka :) W sumie nie ważna jest plec dla mnie bo i tak jest to juz czlonek rodziny,ale jednak imie łatwiej bedzie mi dopasowac.
pozdrawiam :heej

Maja

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 29, 2006, 19:27:35 pm »
ale główka chyba nie powinna byc ciepla, nie? :chory

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 29, 2006, 19:54:19 pm »
tez jest ciepla,jak pozatym kroliczkowi nic nie dolega to jest zdrowy
- Albert Einstein

Maja

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 29, 2006, 23:05:03 pm »
a jezeli by dodac do tego delikatne drgawki(jak u dyszącego psa)? czy on sie nie przegrzal?

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 30, 2006, 11:33:36 am »
to jest chyba poruszanie glowka,smiesznie to wyglada jakby mialy chorobe sieroca,moje tak tez robia
- Albert Einstein

Maja

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 30, 2006, 13:14:26 pm »
ale on się cały trzęsie :hmmm to nie są takie delikatne ruchy łebkiem tylko trzęsiawka jak u ziejącego psa

anUSZka

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 01, 2006, 17:59:21 pm »
Jak sie zmeczy biegajac, to potem moze sobie podyszec, ale normalnie to raczej nie.
Naprawde trudno powiedziec na odleglosc, nie widzac krolika, jesli masz watpliwosci, wez kroliczka do weta.

Maja

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 01, 2006, 23:37:29 pm »
bede musiała sie temu przyjzec i zapytac weta