Witajcie!
Od ok. 2 tygodni mój Pimpek robi dziwne bobki – widać je na zdjęciach w załączeniu. Czasem są połączone pojedynczymi włosami, a czasem czymś grubszym. Ogólnie bobków jest dużo, czyli tyle, co zawsze, raz na kilka dni pojawiają się jednak również jakby grubsze cekotrofy (chociaż może to są po prostu grubsze i "tłustrze" bobki). Pimpek zachowuje się normalnie, nie jest osowiały, brzuszek miękki, ma apetyt.
Odnośnie diety – też bez zmian, czyli siano i woda + ok. 3-4x dziennie świeże warzywa (np. sałata rzymska, kapusta pekińska, cykoria, korzeń i natka pietruszki, brokuł, papryka czerwona, trochę pomidora, marchewki i buraka), suszki, 2x dziennie trochę granulatu Cuni Complete, do tego profilaktycznie na kule włosowe: codziennie plasterek kiwi + co 2-gi dzień pasta Bezo-Pet ok. 1 cm + trochę jabłka lub ananasa.
Na początku myślałam, że może przyczyną tych bobków są gazety i narożnik, które Pimpek ostatnio namiętnie obgryzał, ale potem przestał, bo wszystko zabezpieczyłam. Ale może jednak właśnie teraz wychodzą te „produkty”?
Boję się, żeby Pimpek się nie zatkał, tym bardziej, że ma długą sierść.
A co Wy o tym myślicie? Co może być przyczyną? Proszę o radę.