Witam. Przygarnęłam rocznego króliczka i mam trochę wątpliwości, bo jest to mój pierwszy króliczek.
Zastanawiam się nad zmianą wyposarzenia króliczka. Teraz ma tak:
trociny są ułożone na całości dna klatki, na wierzch jest położone sianko (również na całości). Jest ceramiczna miseczka na jedzonko i poidełko.
Nie ma on kuwety, ani paśnika. Czy nie powinnam czegoś innego stosować niż trociny? I czy sianko nie powinno być tylko w jednym miejscu - paśniku. Oraz chciałabym urządzić kącik czystości. Jak ma być w nim ściółka? I nie powinno w nim znajdować się sianko?
Mam króliczka na razie dopiero 1 dzień. Kiedy powinnam wprowadzać zmiany?
Bardzo proszę o odpowiedź, chciałabym żeby jednak był troszkę z niego czyścioszek, a niestety z klatki czuć trochę zapach.
Jeśli królik się już nawet trochę oswoił z otoczeniem to z powodzeniem można mu zmienić wystrój. Ale wtedy gdy będzie poza klatką.
Trociny usuń całkowicie.
Sianko w jedno miejsce w klatce, bądź do paśnika - nie każdy królik chce jeść z paśnika, także na początek przekonaj się jak mu wygodniej będzie.
W róg klatki, gdzie najczęściej królik się załatwia wstaw kuwetkę. Co do zawartości kuwety- nie każdy króliś na początek chce siusiać do żwirku.
Mój nie chciał, więc początkowo uczyłam go siusiać w trocinki (trociny w kuwecie), jak się nauczył to mieszałam trociny ze żwirkiem a później trocinki całkiem wyeliminowałam i został sam żwirek.
Nie koniecznie musi to być pinio. Ważne jest aby nie był pylący (lub jak najmniej pylący), drewniany i niezbrylający.
Co do miejsca dla sianka: jeśli paśnik- to powieś go nad kuwetką, jeśli sianko leżące, to połóż je przy kuwetce.
Króliś sam wybierze z czego woli jeść
Dno klatki możesz wyłożyć ręcznikiem, kocem albo zostawić je gołe (najlepiej by w dni ciepłe było gołe, w zime wyłożone ręcznikiem/kocem).