Czesc,
A wiec zaczne od tego ze mam rozlake z moimi uszami, ktore sa pod opieka mojej mamy aktualnie. Moja mama coraz czesciej opisujac zachowanie krolikow mnie przeraza, jak stwierdzila "czuje sie sterroryzowana".
Chodzi oczywiscie o czas sniadania i kolacji. Uszy zaczely sie dosyc dziwnie zachowywac podczas podawania im jedzenia i nie wiem, czy moze to byc spowodowane skutkami kastracji, czy charakterem.
Zaczne od poczatku.
Pysio nigdy nie byl jakims wielkim obzartuchem, jedzenie zawsze musialo swoje odlezec. Flip .. pewnie ma uraz z "dziecinstwa" w sklepie inne kroliki odganialy go od jedzenia i byl wyglodzony, chudy etc. i teraz jest strasznym obzartuchem, jedzenie znika w mig.
Kastracje mieli jeden w sierpniu zeszlego roku, flip jakos chyba w pazdzierniku 2009.
Mama mowi,ze teraz na rano jak idzie im sprzatac to Flip, ktory na noc jest zamykany w klatce skacze i szaleje jak malpa
, bo nie moze doczekac sie jedzenia. Wiele razy ugryzl mame przypadkiem w palec, myslac ze to jedzenie. Mama musi mu rzucic najpierw troche CC zeby sie uspokoil, a dopiero potem moze zaczac cos robic w klatce. Podobne zachowania przejawia wieczorem i jak tylko uslyszy odglos sloika z jedzeniem.
Pysio na poczatku byl spokojny, a teraz tez zaczal sie ozywiac na widok, czy odglos jedzenia, moze nie tak ekstremalnie jak Flip, ale jak na niego to i tak duzo.
Juz zauwazylam w kwietniu jak bylam w domu, ze zwlaszcza Flip troche swiruje, ale teraz jest ponoc jeszcze gorzej.
Dodam, ze mama naprawde dobrze sie nimi opiekuje, nie brakuje im wody i siana (siano domowe z laki). Codziennie dostaja zielone i warzywa, suszki i rzadko owoce, maja sprzatane, sa czesane, glaskane i takie tam..
Co moze byc powodem takiego zachowania? Wiadomo, ze po kastracji zwierzeta tyja i staja sie obzartuchami, ale zeby az tak? Mama sie zastanawia, czy one nie sa przypadkiem glodne (chociaz i tak juz zwiekszyla im dawke jedzenia), ale przeciez maja zawsze pelno siana pod dostatkiem i jakby byly glodne to by je jadly.
Pysio jak Pysio, ale to co robi Flip jest po prostu
Jak mozna rozwiazac ta sytuacje z nadpobudliwym Flipkiem? A moze on ma ADHD? (bo usiedziec w miejscu tez nie umie)