Niektóre z tych kup wyglądają jak winogronka tylko jakby z mniej zaakcentowanymi tymi gronkami (rozważania o kupie:)). Ale nie wszystkie. Ale to normalne żeby po jakimś zastoju parogodzinnym nagle zrobił z 10 ceko w ciągu pół godziny?
Królik dostaje trzy razy dziennie jeść.
7.00 : łyżka granulatu (Cuni Complete, marchewka (z 5 grubych plastrów), pietruszka (z 3 plastry korzenia) i pietruszka natka (garść spora), do tego trochę skrzypu, trochę owsa, koniczyny suszonej (zależy co tam mam akurat). Dostaje też ziarna słonecznika, bo je uwielbia. Poprzednia właścicielka dawała mu tylko ziarna (te cudowne mieszanki dla gryzoni i królików: ziarna i śmieci). Ale ja tego tyle daję , że na tydzień wyjdzie razem z pół łyżeczki od herbaty.
12.00 : same warzywka - marchew i pietrucha (czasem też burak, kalafior,brokuł ale to w małych ilościach) i natka (też garść).
17.00 : marchew, łyżka granulatu, garść natki i suszone zielsko (owies,skrzyp, koniczyna, liście poziomki)
Oczywiście cały czas ma sianko ( z różnymi dodatkami ziołowymi albo bez) i wodę (na zewnątrz miskę i w klatce poidełko).
Przyszło mi na myślę dziś, że on ostatnio się chyba rozleniwił i zamiast jeść siano z paśnika to wyjada z kuwety. Do kuwety mu kłade, bo jak jest sam żwirek (pinio) to mu za twardo w tyłek i tam nie sika
Może zjada trochę tego żwirku albo coś?
SylwiaG, włosów w kupach nie widzę. Następnym razem "rozbroję" jedną i sprawdzę dokładnie.
Kitty27, badania kału nie robiłam. To się powinno robić co jakiś czas profilaktycznie?
To jest mój pierwszy królik, mam go od ok 8 m-cy i pewnie jeszcze robię jakieś błędy. Niby sporo czytam ,ale wiadomo...