Autor Wątek: Nowa akcja SPK - przeciwko hodowlom królików na mięso  (Przeczytany 54904 razy)

Offline Żółty

• Użytkownik
  • *
Nowa akcja SPK - przeciwko hodowlom królików na mięso
« Odpowiedź #80 dnia: Kwiecień 20, 2010, 23:58:46 pm »
Osobiście myślę, że protesty nic nie dadzą. Jeśli ludzie będą jedli królicze mięso to będzie sprzedawane. Jeśli niewielu ludzi będzie je jadło to będzie mało sprzedawane. A jeśli ludzie nie będą chcieli jeść króliczego mięsa to nie będą go sprzedawali.
W związku z tym nie należy trafiać do biedronki lecz do ludzi.
Listy i protesty nie są wyznacznikiem tego czy im się to opłaci lecz inwentaryzacja na koniec miesiąca.
Większość życiowych problemów rozwiązuje się jak równania algebraiczne: sprowadzając do najprostszej postaci (Tołstoj)

nuka

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Kwiecień 21, 2010, 00:27:45 am »
A jeśli nie będzie króliczego mięsa w sprzedaży to ludzie nie będą go jedli, przynajmniej jedno źródło zakupu zniknie.

Offline Żółty

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: Kwiecień 21, 2010, 00:36:17 am »
Tylko, że pozbycia się mięsa zaczynając od sprzedawcy, który ma na tym zysk i do tego zgodny z prawem jest praktycznie niemożliwe. Walka z wiatrakami. Lepiej trafić do społeczeństwa.
Większość życiowych problemów rozwiązuje się jak równania algebraiczne: sprowadzając do najprostszej postaci (Tołstoj)

nuka

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Kwiecień 21, 2010, 00:38:53 am »
Jak nie będzie sprzedaży nie bedzie kupujących, nie bedzie zapotrzebowania na mieso. Trzeba działac na dwa fronty, społeczenstwo raz, zakaz sprzedaży dwa

Offline Żółty

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: Kwiecień 21, 2010, 00:39:42 am »
Jakie są prawne podstawy by zakazać sprzedaży?

nuka

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 21, 2010, 00:41:22 am »
Prawnych nie ma

Badania weterynaryjne jedynie

Offline Żółty

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: Kwiecień 21, 2010, 00:42:42 am »
Więc walka na tym froncie jest przegrana.

nuka

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Kwiecień 21, 2010, 00:44:13 am »
nie do końca, potrzebny jest tylko dobry pomysł, żeby przedstawić zarządowi biedronki, że to złe posuniecie

Offline monika.k

• Użytkownik
  • *
  • żyj tak jakby każdy dzień miał być ostatnim
« Odpowiedź #88 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:27:53 pm »
wiadomo od kiedy mają je sprzedawać,bo na razie w Białymstoku nie widać mięsa króliczego w tych sklepach.Też wysłałam do nich list na skrzynkę ale dodałam sumę na jaką miesięcznie robiłam u nich zakupy a ze trochę tego było więc powinno dać im do myślenia,wydaje mi się że więcej stracą niż zyskają.
Dziunia-baranek podrzutek , Pusia-o.belg znaleziona na ulicy. ; Dukat adoptowany z spk , Zebek i Misia adoptowane. Koty - Behemot vel Cynamon, Szaruś, Kubuś, Anielka, Chmurek.Za TM- Tuptuś, Dżekuś , Sisi  (31 październik 2010) , Trusia (9 maj 2011), Lucy - lewek ( 2012 ).

Offline Żółty

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:44:58 pm »
Cytat: "nuka"
nie do końca, potrzebny jest tylko dobry pomysł, żeby przedstawić zarządowi biedronki, że to złe posuniecie

Hmmm jak przekonać zarząd biedronki by zrezygnowali ze sporych pieniędzy związanych z tym przedsięwzięciem.
Same listy i petycje chyba nie wystarczą :(

megana88

• Gość
« Odpowiedź #90 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:59:45 pm »
Jejku, ja to jestem... dopiero dziś zobaczyłam akcję. Jak tylko dojdę do domu to napiszę maila i wyślę polecony. Już raz udowodniliśmy, że się da :)

Offline tajniak

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: Kwiecień 21, 2010, 16:20:10 pm »
Żółty ma rację - bardziej społeczeństwo trzeba przekonać. Mhhh... a może dołączać do listów paragony z biedronki jako "przestrogę"? :lol

nuka

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Kwiecień 21, 2010, 16:37:04 pm »
masz na myśli stare paragony, żeby udowodnić jakich klientów tracą?
Pomysł dobry tylko kto zachowuje te papierki?

Offline ppx

• Użytkownik
  • *
    • KiG
« Odpowiedź #93 dnia: Kwiecień 21, 2010, 22:52:04 pm »
A może paragon konkurencji.  :>
Zakupy np. za 100 zł w Carrefourze i liścik "gdyby nie mięso królicze, to byłby paragon Biedronki"

[ Dodano: Sro Kwi 21, 2010 10:54 pm ]
Albo paragon z zakupionymi rzeczami dla królika (np. sianko, żwirek itd.) i coś w stylu "ja kupuję w innym sklepie rzeczy dla królika, tam nie przeszkadzają mi w tym królicze zwłoki na widoku"

nuka

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Kwiecień 22, 2010, 07:49:35 am »
Cytat: "ppx"
A może paragon konkurencji.
pod warunkiem, że u konkurencji kupi się towar dostępny w biedronce, inaczej dla nich żadna strata, a jak wiadomo biedronki mają ograniczony asortyment

Offline Tocha

• Użytkownik
  • *
  • Tam dom Twój gdzie królik Twój... I bobki jego ;)
« Odpowiedź #95 dnia: Kwiecień 22, 2010, 11:39:08 am »
Poza tym, ja w kerfurze tez kiedys widzialam tuszke z krolika. Wygladalo to jak oskorowany maly kotek :(

Offline ppx

• Użytkownik
  • *
    • KiG
« Odpowiedź #96 dnia: Kwiecień 23, 2010, 00:01:55 am »
A w Biedronce są rzeczy dla zwierząt np. dla królików - siano?

Uszata_panna

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Kwiecień 23, 2010, 00:06:18 am »
ppx nie ma

Offline kotekkk77

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: Kwiecień 23, 2010, 10:55:50 am »
Króliki od lat są hodowane dla mięsa i futra tak jak i inne zwierzęta... Jeżeli duży koncern jakim jest Biedronka coś wprowadza to ciężko będzie to zbojkotować...
Poza tym z własnego doświadczenia wiem że mięso królicze nieraz jest niezbędne... Mój synek jako pierwsze mięso w diecie dostawał właśnie mięso królicze, z polecenia lekarzy.
Zostaje także mentalność ludzi, którzy nie utożsamiają króli jako domowych pupilków a raczej kojarzą im się z "pysznym" pasztetem  :oh: i z przykrością muszę stwierdzić że spotkałam się z takim zdaniem wśród większości moich znajomych płci męskiej.

Offline dream

• Użytkownik
  • *
    • Forum Szynszylowe
« Odpowiedź #99 dnia: Kwiecień 23, 2010, 12:35:07 pm »
szczerze mówiąc mam wrażenie, że większość hodowlanych królików wcale nie ląduje w garnku przeciętnego Kowalskiego, a raczej w miseczkach mruczusia i pimpusia - za sprawą np purinowskiego jakże popularnego musu z królika i innych tego typu produktów(np suchych karm hillsa czy puriny cat chow), których jest masa. Wiec pewnie warto tez na to zwrócic uwagę.