Autor Wątek: Problem z nauka czystosci:/  (Przeczytany 9714 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline milka37

• Użytkownik
  • *
  • Członek SPK
  • Moje króliki: Mercedes, Andrzej Złysyn, Maja Mi
  • Za TM: Pati, Puszek Okruszek, Merida Tumorka, Jogobella
Problem z nauka czystosci:/
« dnia: Wrzesień 04, 2009, 08:54:50 am »
Nie wiem, czy zakladam temat w dobrym miejscu jezeli nie, to przepraszam bardzo. Przeszperalam z grubsza forum i nie znalazlam podobnego problemu (byc moze nie umiem po prostu jeszcze szukac :PP ). Otoz: bardzo chcialabym nauczyc Mercedes korzystania z kuwety, ale mam taki maly problemik. Zawsze kiedy wstawiam jej kuwete do klatki ona zaczyna budowac obok gniazdo. Rwie swoje kocyki i kawalki kartonu no i oczywiscie wyrywa sobie futro :zdenerwowany
Nie mam pojecia co z nia zrobic. Pozwolic jej zbudowac to gniazdo i przeczekac, czy pogodzic sie z tym, ze na kuwete w tym przypadku nie ma szans??  :hmmm
"To, ze zwierze jest duze, nie oznacza, ze nie potrzebuje czulosci.
Jakkolwiek duzy Tygrys sie wydaje, potrzebuje tyle czulosci, ile Malenstwo"

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
  • Pozostałe zwierzaki: Kocurek Filemon Filosławski, Gerbile Pola & Tola
  • Za TM: Zorruś-5.X.2009, Brandon-2.XII.2009, Igiełka-24.III.2012, Marlonek-30.VI.2019, Kinia-3.X.2020
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 04, 2009, 11:31:26 am »
Byla o tym mowa niejednokrotnie

http://forum.kroliki.net/topics28/6406.htm#91536
http://forum.kroliki.net/topics28/6433.htm#92151
http://forum.kroliki.net/topics28/6322.htm

Jeśli robi gniazdo i wyrywa futerko, to znak, ze ma ruję.
Jedynym wyjściem jest sterylizacja, inaczej mogą być problemy zdrowotne (oczywiscie tego nikomu nie zycze, ale lepiej dmuchac na zimne nim bedzie za pozno).

Offline jpuasz

• Członek SPK
  • Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • Moje króliki: Pusiek i Kulka
  • Za TM: Liska
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 04, 2009, 11:38:39 am »
Toż to prawdopodobnie ciąża urojona :) Styrylizacja pomoże w tym, że mała nie będzie budowała gniazda. Co do nauki korzystania z kuwety Tutaj jest odpowiedni wątek :)

Liska była z nami 4 lata, 6 miesięcy, 3 tygodnie i 5 dni (od 01.09.2009 do 27.03.2014)

Offline rokiowca

• Użytkownik
  • *
    • Mój blog
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 04, 2009, 15:25:01 pm »
musisz dac wykastrowac krolisia bo sobie uroila ze jest w ciazy moja Afrus tez do kuwety sie nei zalatwia w koncie jej zawsze sypie zwirek i tam sie zalatwia
Afrusia
  • 26.07.2013r. Przeżyła 6 lat. Ze mną tylko 4.Tęsknie kochanie.
kliknij

Offline milka37

• Użytkownik
  • *
  • Członek SPK
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2009, 16:14:28 pm »
Wiecie, Mercedes juz zalapala o co mi chodzi z kuweta:) czasem jeszcze rzuci bobka gdzies poza nia, ale generalnie zalatwia sie do kuwety:) A co do sterylizacji, zastanawiam sie juz nad tm od jakiegos czasu. Poczytam sobie zaraz odpowiednie tematy na forum:P

nuka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 06, 2009, 19:18:48 pm »
Zdolna maleńka. I niech mi ktoś powie, że uszaki nie są inteligentne...

TUSIA555555

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 08, 2009, 09:28:22 am »
Tusia juz 2 raz po dzisiejszej nocy załatwiła sie do swojej porcelanowej miseczki.... :/  :/   Hmmm...nie wiem dlaczego tak ją sobie do tego upodobała... :hmmm
Dzis przestawiłam jej ją w drugi kącik klatki i zobaczymy co bedzie jutro rano...

[ Dodano: Wto Wrz 08, 2009 1:52 pm ]
a ja dzisiaj zamiast żwirku PINIO na całą klatkę jak robiłysmy z Tuśką zawsze, w rogu postawiłam jej kuwetę (czego na oczy nie widziała wczesniej) no i na dno klatki wyłożyłam ręcznik....ale wlasnie widzę ze to się u nas nie sprawdzi  :(  :(  Bo Tusia wlasnie tak szarpie ten ręcznik, cały pruje się...a jeszcze jej coś zaszkodzi jak sie tego nawcina...zresztą pierwsze co zrobiła po wejsciu do klatki to nasiusiała własnie na ten ręcznik a nie do kuwetki....moze nie wie biedna do czego ona służy... :hmmm  :hmmm  Obawiam sie ze pewnie będziemy musiały znowu wrócić do PINIO jako podłoża...

[ Dodano: Wto Wrz 08, 2009 2:27 pm ]
to znowu ja....tak szybko jak spróbowalismy tego nowego sposobu, tak szybko już z niego zrezygnowalismy...otóż..najpierw polozyłam na dno klatki ręcznik jak pisałam wyżej, ale Tuśka go zjadać zaczęła wieć wyjęłam go i nic nie kładłam na dno...co jej sie najwyraźniej strasznie nie spodobało, bo zaczęłą tak się dziwnie motać w klatce i głośno tupać po czym wyskoczyła z niej jak oparzona :/  :/   A na kuwetę w ogole patrzyła wilkiem, tylko ją nadgryzać zaczęła...wiec znowu wyścieliłam dno klatki PINIO i teraz juz moja króliczka w swietym spokoju mogła zajrzec do swojej miseczki zeby się posilić....jak widać niektorym króliczkom poprostu pewne rzeczy nie pasują i chyba by nie podpasowały z tego wniosek...bo po co stresować królika skoro widac ze sie denerwuje...a ja trudno, najwyzej bede wydawać troszke wiecej pieniążków na żwirki niż inni...ale najwazniejsze aby Tusia sie dobrze w klatce czuła jesli juz musi tam byc zamknięta...
nie wiem tylko co zrobić, kiedy znowu w nocy będzie siusiała do swojej porcelanowej miseczki z jedzeniem?   :hmmm  :hmmm  :/  :/

Offline milka37

• Użytkownik
  • *
  • Członek SPK
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 08, 2009, 14:33:16 pm »
hmm... moze pozwol jej siusiac do tej miseczki (moze Tusia uwaza, ze to jej kuweta?), a jedzonko przesyp jej do innej??
Moja Mercedes uwielbia swoja kuwete:) Juz prawie w ogole nie robi bobkow gdzie indziej:)

zdolna, zdolna:) dzieki nuka:)

TUSIA555555

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 08, 2009, 14:51:08 pm »
no to fajnie milka37, ze Mercedes ją tak polubiła...ja już wiecej kuwetki Tuśce nie bede wstawiała jak zobaczyłam jej dzisiejszą reakcję, nie chcę jej juz stresować biedulki..
A co do tej miseczki...to tez juz mi cos takiego wlasnie do głowy przyszło....zobaczę jeszcze czy dzisiaj po nocy bedzie to samo....jesli tak, to faktycznie przesypię jedzonko do drugiej, najwyzej będzie nią rzucała po klatce.. :/  :oops:  :oops:
ach ta moja króliczka...ona to ma charakterek co?

Offline milka37

• Użytkownik
  • *
  • Członek SPK
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 08, 2009, 15:40:24 pm »
hi hi:) no ma troszke specyficzne upodobania:)

nuka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 08, 2009, 16:24:15 pm »
Są takie uszaki, które nie tolerują w klatce nic nowego. To co było w srodku w momencie zamieszkania jest ok, wszystko inne trzeba zniszczyć, wywalić jak się da i koniec.
Taka właśnie królewna mieszkała u mnie w czasie wakacji, wstawiłam małej kuwetę - wywaliła, dałam miseczkę porcelanową - osiurana. Zadziałał "żwirek w kącikach na gołej podłodze" i plastikowy pojemnik na jedzonko. Zaakceptowała tylko dywanik, na nim folia pod żwirkiem. A i to do czasu gdy były wakacje. Wróciła do siebie, poszarpała dywanik, cała klatka to kuweta...

TUSIA555555

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 08, 2009, 17:07:24 pm »
no i najwyraźniej moja królewna też się do takich właśnie zalicza....

[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 11:02 am ]
no wlasnie chyba bede musiała po części zrezygnować z porcelanowej miseczki...bo Tuśka wlasnie na moich oczach ładnie z niej zjadła troszkę pokarmu a poźniej odwróciła tyłeczek i tam nasiusiała   :bejzbol  :bejzbol   Jak jestem w domu, to nie ma problemu, bo w kazdej chwili moge zainterweniować , umyć miseczkę i wsypać swieży pokarm itd....ale nie wiem jak będzie jak bede musiała wychodzić.... :hmmm  Specjalnie kupiłam porcelanową miskę, zeby jej nie rzucała po klatce- no i owszem, nie rzuca bo i nie daje rady,,,,ale za to inny problem sie pojawił...czy tylko moja króliczka ma takie dziwne upodobania? Czy komus tez tak sie zdarzyło...? Bo nie chciałabym znowu wprowadzać plastikowej miski...bo w nią nie siusiała bo i nie miala jak bo jest mniejsza...ale za to pokarm byl wszędzie   :(  :(

kasica

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 09, 2009, 14:29:33 pm »
kurcze jakbym czytala o swojej...
ma 3 latka i nigdy w zyciu nie wyszlo mi nauczenie jej robienia do kuwety, czy w okreslonym miejscu... jej kuweta to po prostu cala klatka :/ wybrala sobie 2 katy i do nich glownie siusia, ale bobki to po calej klatce...
ech poczytam jeszcze troche to moze podlapie jakis pomysl ;)

milosz

• Gość
toaleta
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 13, 2009, 19:36:05 pm »
Witam, mam drugiego króliczka, który ma problemy z nauką czystości. To dopiero pierwszy jej dzień, ale królik, którego miałem wcześniej zalapał od razu, więc boje się, że ta się nie nauczy i będzie problem, nie tylko ze sprzątaniem, ale choćby z wypuszczaniem.
Zaraz po przybyciu załatwiła się do kuwety, ale potem w trzy różne miejsca.  Juz po pierwszym nietrafionym siusiu włożyłem do kuwety chusteczkę po jej susiach, czytałem, że to może pomóc. W jeden narożnik załatwiła się dwa razy, więc przestawiłem tam kuwetę i zobaczymy. Wrzucam do kuwety także bobki., jest w niej sianko. Myślę, że problem bierze się stąd, że u hodowcy cała klatka była wyłożona sianem, więc cała była toaletą.

Prosiłbym o wszelkie sugestie, króliczka jest jeszcze młoda, więc jest chyba wieksza szansa nauczenia jej "etykiety".

Dziękuję i pozdrawiam.

nuka

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 13, 2009, 19:40:17 pm »
Wbrew pozorom czystości szybciej uczą się starsze uszolki.
W kuwecie jest sianko, a reszta klatki, czym jest wyłożona, gdzie jest paśnik z sianem?

milosz

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 13, 2009, 19:59:32 pm »
W kuwecie jest podściółka Pigwa (mielone i sprasowane drewno) i sianko na zachętę. Reszta klatki jest gładka. Z poprzednim królikiem "wystrój" był taki sam. Na podłodze klatki niczego nie kładłem, żeby mu się nie myliło z toaletą, a poza tym często wychodził. Mimo tego zawsze wracał do kuwety w klatce, mimo że zrobiłem mu w pokoju drugą toaletkę z kartonie.

Z góry dziękuję.

Miłosz.

nuka

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 13, 2009, 20:07:42 pm »
Sianko jest w kuwecie? A  takie do jedzenia? Gdzie  mały ma stołówkę?

milosz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 13, 2009, 20:11:49 pm »
Sianko w kuwecie w jednym rogu, pozostała część kuwety wysypana podściółką. Poza tym jedzenie w miseczce. Rozumiem, że Twoje pytanie sugeruje, by sianko nie było w kuwecie?:) Nie pomyślałem. Po prostu poprzedni królik jadł sianko w kuwecie, ale załatwiał się na ściółkę. Może ta, skoro przyzwyczajona do sianka na podłodze, będzie sobie na nie susiać. Ale może to lepiej, dopóki nie nauczy się korzystać z kuwety?

PS. Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi:)

nuka

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 13, 2009, 20:15:30 pm »
Wyciągasz logiczne wnioski  :lol
Zaczep paśnik z sianem nad kuwetą i z czystością powinno być lepiej z każdym dniem

milosz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 13, 2009, 20:54:22 pm »
Dzięki, tak zrobiłem. Oczywiście w międzyczasie załatwiła kolejny narożnik:) Ale poczekamy, zobaczymy:)