Zgadzam się z przedmówczynią. Pomijając fakt, że w ogóle niewiele jest pozycji o królikach, to te istniejące podają błędne informacje. Ja mam taką:
http://www.empik.com/jak-opiekowac-sie-krolikiem-ksiazka,370539,p?slotName=BoxSaleGłosi ona m.in., że są dwa sposoby żywienia królików: 1)warzywa i siano; 2)mieszanki zbożowe, oczywiście oba prawidłowe. Łatwo się domyślić, że wg tej książki kolby, dropsiki i wapienka są ok. Jest napisana ogólnikowo i pobieżnie, jej jedyną mocną stroną jest ładna grafika i zdjęcia.
Poza tym wg mnie równie ważne są informacje o króliczej psychice, zachowaniach, charakterze, o ich wymaganiach - wszyscy wiemy, że są niemałe. Wszyscy uważają te informacje za oczywiste w przypadku psów czy kotów, ale nie spotkałam żadnej książki o królikach, która właśnie w taki sposób przedstawiałaby te zwierzęta.
Marzeniem jest książka, która w rzetelny sposób traktowałaby o żywieniu, wyposażeniu klatki itd., ale również o psychice, istocie króliczości ;P, problemach wychowawczych, kastracji/sterylizacji, weterynarzach, sklepach zoologicznych vs adopcjach, w dodatku atrakcyjna wizualnie, wzbogacona doświadczeniami samego autora - bo to decyduje o jej sukcesie.
Cóż, chyba pozostaje samemu taką stworzyć ;P Skonsultuję to z Agarykiem. Może kiedyś... ;P