och, ale wywołałam marchewkowa wojnę, ja tak własnie podaje "no oko" jak napisałą\a Tocha, tylko sie chciałam zapytać, czy ktoś ma jakieś cikawe informacje na temat marchewki....
Dzieki wszystkim
daje tylko takie ciemne "sprasowane" granulki czegos tam, ale ( z wiekiem) juz wiecej bo kroliczki mialy wiekszy apetyt
Z wiekiem króliczki powinny dostawać coraz mniej, a nie coraz wiecej granulatu, bo już nie rosną, a poza tym granulat zastepujemy zieleniną
wieczorem porzadny kawal marchewy lub jabluszka
zdecydowanie powiniennes wprowadzic więcej zieleniny do diety swoich uszaków (mimo tych brokułów i selerów od czasu do czasu), akurat marchewka i jabłko to nie jest najlepsze co mozesz wybrac i na pewno nie powinny stanowic podstawy diety (jeżeli chodzi o świeży pokarm), i jedno i drugie ma dużo cukru, i powinno byc raczej przysmakiem. Piszesz, ze czasem dajesz im banana, i tak samo czasem powinennes dawac jabłko, nieco cześciej marchew. Lepiej by było gdyby zamiast marchewki i jabłka ich codzienna porcja witamin to była pietruszka, cykoria i inne, o czym możesz przeczytać np w linku, który juz pojawił się w tym temacie lub zajrzyj tutaj
http://www.lecznica-oaza.strefa.pl/biblioteka/artykuly/kroliki/zywienie.htmTwoje króliki maja za mało urozmaiconą diete, w ich dziennym pozywieniu powinny być CO NAJMNIEJ 3-6 rodzajów warzyw i zieleniny!
Wiem ze nie najlepsze sa tez dodatki, ktore smakuja im rowniez, ale nie umie przymykac na to oka, i czasami krolik dostaje kawalek banana, bulki wysuszonej-by cos poskrobal, a nawet czekoladka
Banan, tak jak jabłko jest ok jako przysmak, natomiast BUŁECZKA i CZEKOLADA - NIE, to działa jak trucizna, jak juz napisała Nuna.
A żeby cos poskrobał daj mu gałązki drzew np jabłoni czy gruszy, możesz równiez kupić je w zoologicznym, lub naturalne gryzaczki np herbal petsu, a nie bułkę...
Wiem, że to brzmi rygorystycznie, ale Twoje uszaki odwdzięczą Ci się za te zmiany dobrym zdrowiem